Rodné číslo citlivým údajem? ČSSZ ho klidně rozesílá na obálkách

Praha - Česká správa sociálního zabezpečení rozesílá obálky, na kterých je uvedené celé rodné číslo adresáta, a to v době, kdy ze všech stran slýcháme, jak je důležité chránit své osobní údaje. Rodné číslo, ze kterého lze určit věk i pohlaví člověka, je přitom možné zneužít třeba k uzavírání obchodních smluv nebo k získání půjčky.

Zdeňka Fraňková chtěla od České správy sociálního zabezpečení spočítat, jestli jí vyjde výhodněji invalidní nebo starobní důchod – odpověď v obálce ji potěšila – to, co bylo na obálce už ale ani trochu. „Na obálce bylo rodné číslo, jako pod číslem jednacím bylo moje rodné číslo. Volala jsem tam, že se mi to nelíbí, a bylo mi řečeno, že je to běžný postup,“ popisuje své zkušenosti Fraňková.

Česká správa sociálního zabezpečení tvrdí, že si rodné číslo z obálky nemůže skoro nikdo přečíst. „Je to samozřejmě citlivý údaj, ale vzhledem k tomu, že jde o dopisy do vlastních rukou, tak se s tím setká opravdu pouze adresát a poštovní doručovatel, který je ovšem vázán přísným poštovním tajemstvím,“ uvedl mluvčí správy Pavel Gejdoš.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Pošta: Nemůžeme ovlivnit, co odesilatel na obálku napíše

Proti využívání citlivého osobního údaje přímo na obálce se ale ostře staví i Úřad pro ochranu osobních údajů. Zjistil přitom, že to umožňují pravidla České pošty. „Proto již minulý rok inicioval prostřednictvím Českého telekomunikačního úřadu změnu, která by zabránila využívání rodných čísel na obálkách,“ připomněl mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů David Pavlát.

Česká pošta mu vyhověla – od začátku letošního roku možnost používat k identifikaci adresáta rodné číslo z poštovních podmínek zmizela. Jenže to má háček – stačí, když se rodné číslo označí právě třeba jako jednací. „Česká pošta nemá žádnou možnost tomuto zabránit, je opravdu věcí odesilatele, jaké údaje na zásilku napíše,“ podotkla její mluvčí Marta Selicharová.                                                                                                                

Rodná čísla zřejmě už brzy zmizí nejen z dopisních obálek. Nahradit je má nový anonymní osobní identifikátor. Pracuje na něm Úřad pro ochranu osobních údajů a používat by se měl už v polovině příštího roku.