Student Agency koupí nové autobusy od Irizaru

Brno – Dálkový autobusový dopravce Student Agency koupí dvacet nových autobusů. Budou to vozidla karosáře Irizar s podvozkem Volvo, za vozidla společnost zaplatí téměř 200 milionů korun. Podle mluvčího Student Agency Aleše Ondrůje se v autobusech objeví nové vybavení, například obrazovka umístěná na každé sedačce. Část nových autobusů chce dopravce nasadit na linku Brno–Praha, další budou jezdit do zahraničí.

„Dodavatel autobusů vzešel z výběrového řízení, kterého se zúčastnilo šest firem,“ uvedl Miroslav Petrů, ředitel autobusové dopravy Student Agency express. Upozornil, že se firma, která patří Radimu Jančurovi, snaží obměňovat vozový park tak, aby věk autobusů nepřekročil dva až tři roky. Celkem má společnost více než sto vozidel.

Zatímco Student Agency oznámila nákup nových autobusů, stále není známo, jaké vagony budou jezdit na expresních spojích její dceřiné železniční společnosti Regiojet. Pro plánované vlaky na trase Praha–Ostrava a zpět má dopravce zatím jenom lokomotivy.

Student Agency loni zvýšila obrat o desetinu na 4,5 miliardy korun. Zisk byl podle předběžných odhadů stejný jako v roce 2009, tedy 100 milionů korun. Auditované výsledky hospodaření zatím firma nemá k dispozici.