Klaus obdržel Bártovu demisi, K9 chce ale v koalici pokračovat

Praha – Premiér Petr Nečas doručil prezidentu Václavu Klausovi rezignaci ministra dopravy Víta Bárty a návrh na odvolání ministrů Radka Johna a Josefa Dobeše z VV. Klaus ale oznámil, že jakoukoli demisi přijme až ve chvíli, kdy mu premiér předloží jasný plán dalšího fungování vlády. Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil nevěří, že by Věci veřejné mohli najít vhodného kandidáta na post ministra vnitra v případě, že by premiér Nečas odvolal z funkce současného šéfa rezortu Radka Johna. V České televizi navíc připustil, že by strana o tento resort mohla přijít. Večer jednaly o situaci ve vládě i koaliční špičky, takzvaná K9. Podle mluvčího vlády Jana Osúcha vyjádřili zástupci všech tří stran vůli pokračovat dál v koaličním projektu, o jehož podmínkách budou dál jednat.

Závěr jednání se odrazí v písemném dodatku ke koaliční smlouvě. Podle předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře ale premiér svolá K9 znovu až poté, co prezident odvolá ministry za VV.

„Než přijmu demisi nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu chtít mít na stole plán, projekt či záměr dalšího fungování vlády od premiéra. Mým zájmem je nedopustit, abychom se pustili do neorganizovaného, chaotického procesu,“ varoval Klaus s tím, že si nepřeje opakování mimořádně dlouhé neexistence vlády. Zároveň uvedl, že si je vědom svých ústavních pravomocí a nemůže návrhy na odvolání některých členů vlády zablokovat.

Nečas po jednání s Klausem uvedl, že s ohledem na ústavu prezident na jeho návrh ministry odvolá. Nečas prý s Klausem mluvil „o širším záběru, jak řešit politickou situaci“ a probírali také některá jména. Debata o širší rekonstrukci kabinetu podle Nečase bude pokračovat - jde o příchod nových ministrů a možná o další personální změny.

„Jednoznačně chci pokračovat v tomto koaličním projektu, to znamená ve spolupráci poslanců ODS, TOP 09 a VV,“ zdůraznil premiér. Nečas připomněl, že koaliční smlouvu nikdo nevypověděl a strany deklarovaly, že v ní chtějí pokračovat. Premiér předpokládá, že odpovědnost k úkolu provést reformy bude mít přednost před hraním nějakých politických hrátek.

Nečase v jeho snaze odvolat Dobeše i Johna a obměnit vládu podpořila TOP 09, postavila se však za ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, jehož odchod zase požadují Věci veřejné. „TOP 09 a Starostů se netýká žádný korupční skandál a my nevidíme žádný důvod, proč by jakýkoli z našich ministrů měl rezignovat,“ uvedl předseda poslanců Petr Gazdík s tím, že Kalouskovi žádné vyšetřování nikdy nic neprokázalo a naopak se potvrdilo, že šlo o pomluvy. VV ale na Kalouskově odvolání stále trvají.

Tluchoř: Ústava mluví jasně, prezident demisi přijme

Ostře se vůči prezidentovu vyjádření ohradil šéf poslanců ODS Petr Tluchoř: „Máme ústavu, která jasně říká v článku 74, že prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Tam nic o nějakých plánech A, B, C ani A, B, L není. To je jasná řeč ústavy.“

Smířlivější byl první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS): „Premiér má jasno s tím, jaké demise podá prezidentovi. V tom má stoprocentní podporu výkonného výboru strany.“ Situace je podle něj dramaticky překotná. „To, že pan prezident chce znát plán B, je zcela legitimní. VV nevypověděly koaliční smlouvu, takže půdorys je K9, kde se bude o tom hovořit. Nepředpokládám, že by premiér stáhl své předchozí výroky,“ dodal Sobotka.

ČSSD přemýšlí o předčasných volbách

Podle sociálních demokratů vláda ztratila legitimitu pro další fungování, a proto je dobře, že Klaus na Nečase tlačí. „Co na vystoupení prezidenta musím ocenit, je skutečnost, že se nezachoval jako čestný předseda ODS, ale skutečně jako hlava státu, která chce slyšet, jaké budou další kroky. Situace je totiž nejasná – papírově tu stále existuje koalice ODS, TOP 09 a VV. Je ale evidentní, že projekt Petra Nečase zkrachoval,“ uvedl 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek. Možných řešení situace vidí několik, jsou však předmětem diskuze: „Ani my nechceme nějaké provizorium opřené o přeběhlíky. Nevylučuji, že nejčistším řešením vládní krize budou předčasné volby.“

Předseda VV Radek John se přímo ke Klausovi nevyjádřil. „Nám je velmi líto, že vláda je samá aféra, místo toho má pracovat a chovat se zodpovědně, proto dodržíme slib, že ministři za VV odstoupí na základě presumpce viny, ale musí ji ctít i ostatní strany – to je mandát, který nám dal klub. Ať reformy dělají ti, na kterých není žádné podezření,“ zopakoval svá předchozí vyjádření.