Žena s transplantovaným srdcem porodila holčičku

Praha – Žena s transplantovaným srdcem porodila minulý týden v pražské porodnici U Apolináře zdravou holčičku, v ČR se tak stalo vůbec poprvé. Oběma se daří dobře, dnes byly z porodnice propuštěny domů. Informoval o tom přednosta kardiocentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) profesor Jan Pirk, který před 2,5 lety ženě srdce transplantoval. Holčička vážila při narození 2 580 gramů a měřila 44 centimetrů. Na svět přišla císařským řezem dva týdny před termínem porodu.

Petra Schánilcová porodila Lucinku ve svých 30 letech, transplantaci srdce absolvovala v roce 2008. Podle Pirka se v IKEMu léčila již od dvanácti let s kardiomyopatií, což je onemocnění srdečního svalu. Ten postupně přestává pracovat a musí být proto provedena transplantace celého srdce.

Petra Schánilcová: „Jsem hrozně šťastná, že malou mám.“

Profesor Pirk na dnešní tiskové konferenci upozornil, že těhotenství je pro ženy s transplantovaným srdcem velmi rizikové a provází ho řada komplikací – jako třeba vysoký krevní tlak či zhoršená funkce ledvin. „My určitě nemůžeme říct, že bychom doporučovali každé ženě po transplantaci srdce, aby měla miminko. To určitě ne,“ prohlásil kardiolog. Těhotenství proto neplánovala ani Petra: „Do budoucna jsme s přítelem uvažovali o adopci, ale nakonec, když to přišlo takhle nečekaně, tak jsem si řekla, holt to tak má být, tak to zkusím a půjdu do toho.“

Lékaři porod ženám po transplantaci běžně nedoporučují

Aby lékaři porod ženám po transplantaci doporučili, musí splnit řadu kritérií a podstoupit mnoho vyšetření. Prohlásil to docent Antonín Pařízek z gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakutlní nemocnice v Praze. Poslední slovo v povolení porodu prý mají odborníci z gynekologické ambulance IKEMu, kteří rozhodují, jestli pacientka a dítě mají šanci na bezproblémový porod. Celá záležitost se přitom plánuje více než sedm měsíců, kdy úzce spolupracují lékaři z obou zdravotnických zařízení. 

Porodnice U Apolináře má na svém kontě i další prvenství v porodech žen s transplantovanými orgány. V říjnu 2002 si odsud odnesla bez chirurgického zásahu lékařů zdravou holčičku jednadvacetiletá rodička po transplantaci jater. V únoru 2003 zde porodila dceru žena s transplantovanou slinivkou břišní a ledvinou. Stala se tehdy jednou z deseti žen na světě, které po tomto typu transplantace úspěšně porodily. Vůbec první porod ženě po transplantaci jater, ovšem za pomoci císařského řezu, provedli lékaři v listopadu 2000 v Brně, tehdy se narodil chlapec.

Podle dostupných informací ze světa porodila ve Francii žena s transplantovaným srdcem a plícemi v říjnu 1992 císařským řezem holčičku. Byl to druhý případ ve Francii, kdy porodila žena po transplantaci životně důležitých orgánů. V únoru 1988 porodila v Británii žena po transplantaci srdce a plic zdravého chlapce. Stala se tak první matkou na světě, která porodila dítě po transplantaci srdce a plic.