Armáda převzala první nové útočné pušky

Štěpánov (Olomoucko) - Armáda dnes ve Štěpánově na Olomoucku převzala prvních 505 nových útočných pušek ČZ 805 a dvě desítky granátometů. Nové zbraně jako první poputují k vojákům do 7. mechanizované brigády a 4. brigády rychlého nasazení. Využít by je měli především v zahraničních misích, po výcviku by tak s nimi měli vyrazit do Afghánistánu. Česká zbrojovka Uherský Brod společně s Meoptou Přerov mají do konce roku 2013 dodat armádě téměř 8 000 těchto pušek v hodnotě 1,1 miliardy korun. Armáda se nových zbraní dočkala po několika desetiletích, nahradí stávající samopal vzor 58.

„Touto dodávkou se završil více jak dvouletý proces. Smlouva byla doprovázena řadou technických problémů. Podepisovali jsme ji v roce 2010, první dodávky jsme se dočkali až letos. Věřím ale, že problémy, které byly zapříčiněny výpadky v rozpočtu, jsme překonali,“ sdělil dnes ředitel sekce vyzbrojování Pavel Bulant. 

Nové zbraně by měly vojákům v zahraničních operacích především ulehčit působení. Dosud totiž museli veškerou munici vozit s sebou. „Díky přechodu na standardní ráži můžeme nyní kooperovat s našimi zahraničními partnery,“ doplnil Bulant. Puška má také více úchytných míst, kde se dá podvěsit například granátomet. Kromě její variability vojáci oceňují i její použití ve dne i v noci.

Nové útočné pušky se do armády dostávají po zhruba 30 letech

První vojáci by měli zbraně získat ve druhé polovině srpna a v září. S útočnými puškami se nejprve sžijí, poté budou moci s nimi vyrazit do misí. „Obě brigády budou přezbrojovány paralelně, protože obě plní úkoly v zahraničních operacích. Požadavek je, aby vojáci dostali zbraň co nejrychleji, aby měli dostatečný prostor k tomu se je naučit ovládat a mohli je použít při nasazení v zahraničních operacích,“ uvedl ředitel odboru pozemních sil Ivo Střecha.

Alexandr Vondra v České zbrojovce
Zdroj: ČT24/www.army.cz

Nová zbraň podle něj zvýší i sebevědomí vojáků. „To srovnání s koaličními partnery neustále probíhá. To, že dostanou doopravdy zbraň, která je pro vojáka 21. století, zase pozvedne jejich sebevědomí. Mohou se rovnat s těmi, se kterými spolupracují a nejsou spíše podobní těm, které tam učí a pomáhají jim, jako například afghánské národní armádě, jež je vyzbrojena kalašnikovem,“ doplnil Střecha.

Celkem má armáda do konce roku dostat 2 745 útočných oušek ve standardní verzi a 926 v karabinové verzi. Přejímka zbraní je naplánována do pěti etap až do roku 2013. Obrana zároveň podepsala kontrakt na dodávku několika stovek samopalů Škorpion a 5 500 pistolí. Pořízení nových pušek, pistolí i samopalů je součástí armádního projektu na vybavení „vojáka 21. století“, který vychází převážně z požadavků vojáků nasazených v zahraničních bojových operacích.