Pálí vás často žáha? Pozor na rakovinu jícnu

Praha – V Česku se za posledních deset let zdvojnásobil počet pacientů s rakovinou jícnu. Zatímco dříve byli pacienty hlavně lidé, kteří kouří nebo ve velkém konzumují alkohol, v současnosti se nádor častěji objevuje u těch, kteří mají problémy s trávením. Nejčastějšími příznaky karcinomu jsou dlouhodobé pálení žáhy nebo problémy při polykání.

Jednou z příčin vzniku nádoru na jícnu je reflux, čili vrácení žaludeční kyseliny do jícnu. Lékař Jan Martínek proto apeluje na lidi, které skoro denně pálí žáha a léčí se pomocí antacidů, aby šli k lékaři a nechali se vyšetřit. Řada pacientů ale přijde pozdě a s nemocí už se nedá nic dělat. „Polykací potíže už jsou většinou pozdním příznakem, a proto to pálení žáhy nelze úplně podcenit, pacienti by měli být endoskopicky vyšetřeni,“ uvedl přednosta I. chirurgické kliniky ve fakultní nemocnici v Olomouci Čestmír Neoral. 

Pokud pacient přijde včas, tak jsou možnosti léčby hned dvě – buď se nádor odstraní při operaci nebo pomocí speciálního přístroje. „Pokud tam již vyčnívá nějaký nádorek, odstraní se endoskopicky a celá ta riziková plocha kolem se vlastně vypálí,“ vysvětluje lékař Julius Špičák. Po vypálení je pak riziko návratu rakoviny minimální.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)