Piloty vyděsil hořící předmět, šlo o raketu

Praha – Poplach v českém vzdušném prostoru vyvolal včera večer nerozpoznatelný hořící předmět. Piloti si v první chvíli mysleli, že sledují pád nějakého jiného stroje. Teprve až za několik hodin se ukázalo, že šlo o řízený pád rakety.

Řízení letového provozu (ŘLP) dostalo varovné hlášení od pilotů včera ve 22 hodin a 15 minut. Nejprve z oblasti Děčína, poté ze severních Čech a Moravy. „Informovali o výskytu hořícího objektu o vysoké svítivosti,“ popsal mluvčí ŘLP Richard Klíma. Gripeny k hořícímu objektu nevzlétly, protože byl příliš vysoko – zhruba osmdesát kilometrů nad zemí. Gripeny se dostanou jen do 15 kilometrů. 

Při nálezu úlomku kontaktujte kosmickou kancelář

Piloti viděli pravděpodobně část rakety Sojuz-U, která vynesla do vesmíru kosmickou loď Progress. „Většinou se nestává, že družice zanikají nad obydlenými územími,“ komentoval neobvyklý jev Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Větší část družice shořela ještě v atmosféře, malé úlomky ale mohly dopadnout na zem. „Když zaniká celá družice, tak deset až čtyřicet procent trosek pád na zem přežije,“ upřesnil Václavík. Pokud někdo kousek rakety najde, měl by ho vyfotit a kontaktovat Českou kosmickou kancelář.

Ruská bezpilotní nákladní loď Progress tento týden zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Pro posádku stanice přivezla zhruba tři tuny zásob, včetně uzených párků se sýrem a česnekem, které si posádka vyžádala, ale i kyslík, vodu nebo pohonné hmoty. 

Moderní digitální naváděcí systém nosných raket Sojuz umožnil zkrácení doby trvání letu na pouhých šest hodin z dříve obvyklých dvou dnů. Rusko tento způsob letu otestovalo loni v létě a již letos v březnu by ho měla vyzkoušet i loď s lidskou posádkou. Na ISS v současnosti působí tři Rusové, dva Američané a jeden Kanaďan. 

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)