Chcete méně virů a čistý vzduch? Vymalujte si pokoj nanočásticemi

Paskov – Čeští vědci vymysleli speciální nátěr z nanočástic, který dokáže zabíjet viry nebo odstraňovat znečištění a pachy. Novinka zatím nadchla jediné městečko - Paskov na severu Moravy. Lepší vzduch tu už dýchají v jedné třídě mateřské školy, v čekárně zdravotního střediska a v kuchyni pizzerie. První slibné výsledky ale začínají poutat pozornost i dalších obcí. Reportáž pro pořad 168 hodin připravila Marta Pilařová.

Paskov leží téměř ve středu průmyslové aglomerace a trápí ho znečištěné ovzduší. Obec se proto rozhodla, že nový český objev vyzkouší. V místní mateřské škole v únoru provedli speciální nátěr obsahující nanočástice. Vybrali třídu pro nejmenší děti, které bývají nejčastěji nemocné. 

Na první pohled se nově vymalovaná třída od ostatních nijak neliší, u stropu jsou ale navíc modrá světla několika UV lamp, díky kterým dochází k jevu zvanému fotokatalýza. Nanonátěr totiž obsahuje oxid titaničitý. Speciální minerál má s pomocí slunečního záření nebo umělých ultrafialových paprsků schopnost škodlivé látky z ovzduší odbourávat a vytvářet z nich neškodné substance. „Virus, který se dotkne nasvícené aktivní plochy, tak shoří,“ dodal Jan Procházka, spoluautor patentu nátěrové hmoty a specialista na nanotechnologie.

Fotokatalýza
Zdroj: ČT24

Děti byly o třetinu méně nemocné

„První dojem zvláštní nebyl, až časem jsme s paní učitelkou zjistily, že atmosféra, klima třídy je trošičku jiné, je jakoby projasněnější nebo jako by tam byla čistička vzduchu,“ popsala změnu ve třídě ředitelka MŠ Paskov Libuše Klimundová. Změna se ale objevila i při srovnání statistiky docházky dětí za poslední měsíce – po novém nátěru stonaly o třetinu méně. 

Metr čtvereční nanonátěru přijde na dvě stě korun. Českých firem, které podobné ošetření fasád nabízejí, jsou už desítky. Oxid titaničitý se ale přimíchává i do cementu nebo jiných stavebních materiálů. Na japonských chodnících už se například deset let pokládají speciální dlažební kostky čistící vzduch. Švýcarští vědci vyvíjejí i textilní vlákna s obdobnými vlastnostmi.

Nanočásticemi proti smogu (zdroj: ČT24)