Pořadí na kandidátce úspěch nezaručilo - kroužky znovu úřadovaly

Praha – Už podruhé mohli voliči při volbách do Poslanecké sněmovny použít takzvané kroužkování. Díky němu se do sněmovních lavic dostali i kandidáti z nevolitelných míst. Naopak jiní, kteří byli v čele kandidátek, můžou na místo ve sněmovně zapomenout. Zářným případem toho je úřadující předseda ODS Martin Kuba – přestože byl lídrem v Jihočeském kraji, poslancem nebude.

Jasným vítězem v počtu získaných preferenčních hlasů se stal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dostal jich od svých voličů zhruba 37 800. Na druhém místě skončila lídryně ODS Miroslava Němcová s přibližně 26 800 preferenčních hlasů. V přepočtu na procenta ale Němcová nad Schwarzenbergem zvítězila. Oba vedli kandidátky svých stran v Praze.

Němcová od svých příznivců u volebních uren získala v procentech 38,2 procenta preferenčních hlasů. Tolik procent voličů ODS v Praze zakroužkovalo její jméno. Schwarzenberg tímto způsobem získal asi 28 procent hlasů od svých příznivců.

Podrazí kroužky Sobotkovi nohy?

Na třetím místě se v počtu preferenčních hlasů v absolutních číslech umístil jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek. Získal zhruba 25,5 tisíce preferenčních hlasů a překonal svého stranického předsedu Bohuslava Sobotku na téže kandidátce přibližně o 3400 hlasů. Prezident Miloš Zeman již v srpnu vyjádřil přesvědčení, že vedení vítězné strany bude při nominaci svého člověka na funkci premiéra klást důraz právě na preferenční hlasy pro své kandidáty. Zeman také již dříve prohlásil, že premiérem jmenuje představitele vítězné strany. To tehdy vyvolalo spekulace, že by se jím v případě vítězství ČSSD nemusel stát její předseda Sobotka, ale například statutární místopředseda Hašek, který má k Zemanovi blíže.

Kuba končí, Benda jede dál

Jedním z nejvýraznějších politiků poslední doby byl úřadující šéf ODS a lídr jihočeské kandidátky Martin Kuba. V Jihočeském kraji ho však preferenčními hlasy předstihuje bývalý jihočeský hejtman za ODS Jan Zahradník. ODS přitom v kraji získá zřejmě jen jeden poslanecký mandát. Volba ve Středočeském kraji znamenala zklamání pro Petra Bendla, kterého předstihl Adolf Beznoska. Mandát však získal. Do sněmovny se překvapivě dostal i Marek Benda. V Praze skončil na čtvrtém místě.

Stanislav Huml, který byl na kandidátce ČSSD ve Středočeském kraji na 12. místě, se dostal do čela a s 6,4 procenty hlasů v kraji zvítězil. Úspěch zaznamenala také Marie Benešová, která v Ústeckém kraji poskočila z pátého místa na kandidátce na první.

Martu Semelovou, jedničku na pražské kandidátce KSČM, zvolilo 6,4 procenta voličů, což nestačilo na Jiřího Dolejše, kterého zvolilo zhruba o deset procent lidí více. Do sněmovny se však dostala.

Za hnutí ANO zaznamenal výrazný skok, z 13. místa na první, Miloš Babiš, který kandidoval ve Středočeském kraji. Shoda příjmení s předsedou hnutí Andrejem Babišem je náhodná. V Olomouckém kraji zvítězil Milan Brázdil. Původní pořadí na kandidátce bylo desáté. Porazil tak Jaroslava Faltýnka, který byl původně první v pořadí. V kraji hnutí získalo tři mandáty.

Nejúspěšnější sběratelé preferenčních hlasů

Karel Schwarzenberg (TOP 09) - 37 794
Miroslava Němcová (ODS) - 26 866
Michal Hašek (ČSSD) - 25 531
Bohuslav Sobotka (ČSSD) - 22 175
Lubomír Zaorálek (ČSSD) - 22 090
Andrej Babiš (ANO) - 18 955
Jeroným Tejc (ČSSD) - 16 859
Bohuslav Svoboda (ODS) - 14 953
Petr Fiala (ODS) - 11 372
Ondřej Liška (SZ) - 10 590

Zde naleznete seznam všech zvolených poslanců.

Vydáno pod