Mrtvice postihne desetitisíce Čechů, rychlá pomoc je klíčová

Praha - Mrtvice postihne ročně přes 35 000 Češek a Čechů. Je to třetí nejčastější příčina úmrtí a hlavní příčina trvalé invalidity. Cévní mozková příhoda může postihnout každého a v tu chvíli se hraje o minuty. Čím dřív dostane pacient lékařskou pomoc, tím větší šanci má, že mrtvici přežije bez následků. Mrtvici se podrobně věnuje specializovaný web protimrtvici.cz.

Během mrtvice ucpe cévu v mozku krevní sraženina, která brání přívodu krve, a mozek postupně odumírá. K typickým příznakům patří náhlá slabost nebo pokles ruky či nohy na jedné polovině těla, pokles ústního koutku, potíže s mluvením a porozuměním řeči, náhlá porucha zraku, rovnováhy či koordinace a prudká a velmi silná bolest hlavy bez zjevné příčiny.

Předseda sdružení ICTUS Jan Dohnálek:

„Většině lidí se zdá vzdálené, že by je mrtvice postihla. I já jsem k nim patřil a najednou jsem se probral v nemocnici po asi měsíčním kómatu. Nemluvil jsem, pravou stranu těla jsem měl bez citu a neschopnou pohybu.“ Domů se dostal až po několika měsících. Nemluvil, nečetl, neušel ani 50 metrů.

Při cévní mozkové příhodě odumírají každou minutu nenávratně až dva miliony mozkových buněk, léčba musí začít nejpozději do čtyř a půl hodiny. Podle lékařů je proto důležité při podezření na mrtvici neprodleně zavolat linku 155 - i kdyby se příznaky projevovaly jen mírně. 

Nová metoda léčby

Terapie vyvinutá americkými vědci spočívá v tom, že nutí nemocného člověka používat jen postiženou část těla. Jako jediní v Evropě ji používají v lázních Klimkovice. Terapie pomohla letos už padesáti pacientům. Zdravotní pojišťovny ji ale nehradí. 

Riziko mrtvice je vyšší u lidí s vysokým tlakem a cholesterolem, poruchami srdečního rytmu, u diabetiků a také u kuřáků.

Mozková mrtvice (zdroj: ČT24)