17. 11. 1989 - Poslední den reálného socialismu

Praha – Sedmnáctý listopad 1989 byl po necelých dvaačtyřiceti letech posledním dnem neomezené vlády KSČ. Události, k nimž ten den večer došlo na Národní třídě a které zahájily cestu k demokratizaci Československa, jsou dnes součástí učebnic dějepisu. Co jim ale předcházelo a co všechno se během onoho historického dne stalo? Poněkud netradičně se pro tentokrát zastavme i u toho méně důležitého.

Krátce po osmé přijíždí do Košic noční rychlík z Prahy. V 8:50 Československá televize zahajuje vysílání ranními zprávami. Následuje repríza hudebního pořadu Sejdeme se na Vlachovce. Kvůli výměně počítačového systému zůstává omezen provoz místenkové kanceláře autobusového nádraží na pražské Florenci. JZD Všeň v Českém ráji poptává vakuové lisy na tvarování plastů. Podle předpovědi počasí má být v Praze polojasno a čtyři stupně Celsia, v Bratislavě o stupeň víc. Rozptylové podmínky dobré.

„Sovětský list Pravda uvádí, že v dalších socialistických zemích se odehrávají procesy, které nelze považovat za jednoznačné,“ píše Rudé právo. V Paláci kultury pokračuje výstava Technika a technologie ochrany vod v Polské lidové republice. Teplota vody v Labi u Mělníka dosáhla necelých 8 stupňů. Na oficiální návštěvu Československa přijíždí kostarický ministr zahraničních věcí.

V pražském Karolinu se koná slavnostní zasedání ku příležitosti padesátého výročí 17. listopadu 1939. František Pitra, předseda vlády České socialistické republiky, na něm pronáší i tato slova: „Socialistické Československo upřímně vítá převratné změny v mezinárodních vztazích. Změny, které uvedly do pohybu nové myšlení podnícené historickými iniciativami Sovětského svazu.“ Prachovické Cementárny a vápenky hledají vyučené elektrikáře, šlechtitelský bramborářský ústav v Havlíčkově Brodě shání zahradníka.

V Praze na Špejcharu je za účasti Miroslava Štěpána odhalen pískovcový památník obětem nacistického zásahu proti vysokoškolským studentům. Čtenáři týdeníku Květy si stěžují na opožděné dodávky a poloviční rozsah populárního časopisu, vydavatelství omlouvá nedostatky požárem, který vyřadil z provozu rotačku. Václav Havel odjíždí z Prahy na Hrádeček. Kancelář České národní rady změnila číslo telefonní ústředny.

Vladimír Remek předává pracovníkům jindřichohradeckého závodu LADA prapor sovětských kosmonautů. Ve čtyři hodiny odpoledne se v Praze na Albetrově scházejí studenti. Ve stejnou chvíli z Bratislavy vyjíždí rychlík do Komárna. Beseda s předsedou Svazu českých spisovatelů Michalem Černíkem uzavírá třídenní jednání na zámku v Dobříši. Ve Valašském Meziříčí začíná Moravský festival poezie.

V pět hodin startuje 21. kolo hokejové ligy, Gottwaldov poráží Košice 4:1, trenčínská Dukla vítězí nad Zetorem Brno 5:3. Činohra Národního divadla večer hraje Dantonovu smrt od George Büchnera, drama v létě nastudovala k 200letému výročí Velké francouzské revoluce. O pár metrů dál od první scény se odehrává derniéra reálného socialismu.

Celostátní konference SSM (11. listopadu 1989)
Zdroj: ČTK/Karel Mevald