Kriminalisté vylovili z Orlické přehrady tělo zavražděného muže

Orlík - Kriminalisté vylovili pod Otavským mostem ze dna Orlické přehrady tělo muže středního věku. Podle policie byl muž zavražděn a tělo bylo ve vodě minimálně dva roky. Kriminalisté žádají veřejnost o pomoc při pátrání po totožnosti oběti: muž by mohl být ve věku 32-42 let s výškou postavy 170-175 centimetrů. Podrobnosti najdete na webových stránkách policie. Že by ale tento případ souvisel se slavnými orlickými vraždami z 90. let, policie nepředpokládá.

Na mrtvolu v hloubce 18 metrů upozornil policejní pes, který na člunu ucítil pod vodou osobu, a na jeho popud začali potápěči v inkriminovaném místě hledat. Původně přitom policisté pátrali po jiné pohřešované osobě.

Zavražděný muž byl oblečen do oboustranné sportovní bundy značky Basiko sports se stahováním u pasu, pravděpodobně hnědé barvy. Dále do světlých, plátěných kalhot, velikosti S a značky Brugi (Italy). Pod kalhotami měl muž trenýrky značky Man's World, původně bílošedé s knoflíčky na poklopci. Obutý byl do bot značky Reebok Aztrek, velikost 42.

Kriminalisté prosí veřejnost o pomoc při pátrání po totožnosti muže, přivítají i jakékoliv informace k věcem na fotografiích. „Je možné, že pachatelé věci, které použili k zatížení těla, odcizili v okolí. Kdo by měl k tomuto zločinu jakékoliv informace, ať kontaktuje policisty na lince 158. Každá maličkost je důležitá,“ upozornila policie na svém webu.

Tělo bylo zabalené v modré plachtě z PVC a omotané řetězem, který byl u dna ukotven podstavcem přenosné dopravní značky. Podle policie bylo ve vodě hruba dva roky a více. Kriminalisté nevylučují, že by se mohlo jednat i o cizince.

V 90. letech letech objevili policisté na dně přehrady několik lidských těl. Před 19 lety našli policejní potápěči pod Žďákovským mostem tři oběti pachatelů takzvaných orlických vražd. Vrazi rozčtvrcená těla dvou zavražděných podnikatelů uložili do sudů a zalili louhem. Sudy pak zaletovali a vhodili do přehrady. Třetí tělo tehdy policisté našli na dně přehrady zabalené do role pletiva. Že by ale aktuální případ souvisel s těmito vraždami, však policie nepředpokládá: „Pracujeme s verzí, že tělo muže mohlo být ve vodě dva, tři, čtyři, možná i pět let, nemáme zatím jiné indicie,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.