Českem se šíří svrab

Praha – V České republice roste počet lidí nakažených svrabem. Kožní onemocnění šířené zákožkou svrabovou lékaři letos evidují u více než 1 300 lidí, což je o 260 případů víc než před dvěma lety. Nejrizikovější skupinou pacientů jsou podle Státního zdravotního ústavu děti do 14 let.

Lékaři se potýkají s vyšším výskytem svrabu (zdroj: ČT24)

Za nemoc může hlavně špatná hygiena. Svrab se může přenášet přes oblečení, při sexu nebo i pouhým dotykem. Infekce se nejčastěji dostává mezi prsty, předloktí nebo genitálie, projevuje se v podobě červených pupínků a svědění. Často jí trpí také bezdomovci.

Po správné diagnostice trvá léčba maximálně několik týdnů, práci lékařům ovšem komplikuje to, že stejné příznaky jako zákožka svrabová má ale i řada dalších kožních onemocnění. „Špatně se diagnostikuje a nemáte možnost si ji ověřit,“ potvrzuje vedoucí protiepidemického odboru Hygienické stanice hl. města Prahy Zdeňka Jágrová. „Nemůžete odebrat krev a nedá se říct, že by zákožky byly v každém seškrabu kůže. Chodbičky nejsou vidět.“

Podle aktuálního výzkumu lékaři evidují 1 344 lidí se svrabem, před dvěma lety to bylo jen 1 082 lidí. Data, která se dostanou do tabulek, ale nejsou právě kvůli složité diagnostice konečná. Nejrizikovější skupinou jsou podle Státního zdravotního ústavu děti do 14 let; v jejich kůži se umí zákožka šířit rychleji. „Překvapilo mě, že se problém nejčastěji týká mladší generace. Spíše jsem očekávala, že případy svrabu budou u osob dlouhodobě pobývajících ve zdravotnických zařízeních či v domovech důchodců,“ uvedla autorka průzkumu Kateřina Fabiánová. Podle většiny krajských hygienických stanic se momentálně svrab objevuje spíš v rámci rodin než v institucích.

Svrab
Zdroj: ČT24
Vydáno pod