Horko a diabetes - nebezpečná kombinace

Praha – S příslibem nejteplejšího víkendu očekávají lékaři vyšší počet kolapsů, opatrnost doporučují především lidem s cukrovkou. Těm se v horkém počasí hůře daří dodržovat předepsaný režim. Upozornění od lékařů směřuje i k lidem dosud nediagnostikovaným, až čtvrt milionu lidí totiž vůbec netuší, že diabetes mají.

Lidé by neměli odkládat návštěvu lékaře, pokud je přepadají žaludeční nevolnosti, návaly, pocení. Tak se totiž projevuje rozjíždějící se cukrovka. „Někdy lidé náhle upadnou do kómatu bez jakýchkoli předzvěstí,“ upozorňuje primářka z Ústí nad Labem Jana Bednářová.

Zkolabovat v horku mohou lidé, kteří o své nemoci nevědí. Především by se ale měli hlídat ti, kteří se už léčí. Za horkého počasí podle lékařů totiž snadněji poruší režim nepravidelným příjmem potravy, nedbají na aplikaci inzulínu, přidává se nepravidelný pitný režim. Diabetiky navíc ohrožuje i slunce, které ničí inzulín v injekci. Pokud ho s sebou nosí lidé s cukrovkou ven, měli by ho pečlivě schovávat.

Cukrovka 1. typu 
… začíná obvykle v dětství či dospívání. V některých případech je možný i pozdní vznik tohoto onemocnění po třicátém roce věku, pak ho označujeme jako LADA (latent autoimmune diabetes in adults), tedy pomalu probíhající cukrovka dospělých. Tímto typem cukrovky trpí 7 % diabetiků v České republice a je pro něj charakteristická úplná absence inzulínu v těle.

Cukrovka 2. typu
… postihuje častěji starší osoby a osoby s nadváhou či obezitou. Málo pohybu, nepravidelné jídlo, nadměrný stres, ale také genetické dispozice výrazně přispívají ke vzniku tohoto typu cukrovky. Častěji než nedostatek mívají tito pacienti normální množství, či dokonce nadbytek inzulínu. Přes 90 % nemocných cukrovkou tvoří diabetici 2. typu.

Zdroj: Diabetická asociace ČR

Kromě evidovaných 850 tisíc dalších čtvrt milionu cukrovkářů o své nemoci ještě nevědí. U cukrovky je přitom rozhodující včasné odhalení. Na preventivní prohlídky ale pravidelně chodí jen 4 z 10 pacientů. Do rizikové skupiny patří hlavně lidi s nadváhou nebo špatnou životosprávou. Roli hraje i dědičnost.

Tropy v Česku? Lékaři se bojí kolapsů diabetiků (zdroj: ČT24)