Služební zákon je ve třetím čtení, zatím bez obstrukcí

Praha - Sněmovna dnes podle očekávání postoupila schvalování služebního zákona do třetího čtení. Závěrečné hlasování sice začne už příští týden, podle vyjádření opozice ale hned tak neskončí. Opoziční tábor z řad TOP 09 a ODS dnes formuloval čtyři požadavky, ze kterých neustoupí. A když se s vládou nedohodne, je připraven oddalovat hlasování klidně až do konce volebního období. Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek navíc přišel s nečekaným trumfem - materiál z Evropské komise podle něj dokazuje, že Brusel s přijetím zákona nespojuje evropské dotace, jak tvrdí vláda. Podle premiéra Sobotky se ale opozice snaží pouze blokovat to, čemu se po léta bránila.

Pokud požadavky opozice budou splněny, jsou kluby TOP 09 a ODS připraveny zákon podpořit. Kalousek v tého souvislosti poukázal na to, že podpora opozice je důležitá pro dlouhodobou stabilitu zákona. Základní požadavky opozice jsou čtyři. První podmínkou je zrušení institutu generálního ředitelství na Úřadu vlády. Druhou je otevřenost státní správy pro úředníky samosprávy i odborníky z akademické obce. Třetím požadavkem je zachování funkce náměstků na ministerstvech v dosavadní podobě. Čtvrtou podmínkou je, aby se ochrana garantovaná zákonem vztahovala jen na ty úředníky, kteří pracují ve státní správě déle než čtyři roky.

Stanjura: Pokud s námi nebudou jednat, zákon do třetího čtení nepustíme

„Naším cílem není oddálit hlasování, našim cílem je, aby zákon byl skutečně kvalitní,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Jednací řád nám k tomu podmínky dává,“ dodal. „Rozhodli jsme se, že neumožníme třetí čtení jindy než v zákonem stanovených dobách,“ popsal Stanjura strategii opozičních stran. O zákoně ve třetím čtení je podle Jednacího řádu Poslanecké sněmovny možné hlasovat jen ve středu a v pátek dopoledne mezi 9. a 14. hodinou. „Pokud se vláda rozhodne jít do konfrontace a vezme si evropské fondy jako rukojmí, je to jejich plná zodpovědnost a pak garantujeme, že ten zákon prostě nebude přijat,“ řekl Stanjura s tím, že pozměňovacích návrhů je víc než 60. „Jsme poměrně mladí, poměrně výkonní a poměrně odhodlaní. Hlasovat se může až po dokončení rozpravy a k tomu nedojde, dokud se s námi koalice nedomluví,“ varoval Stanjura. „Budou-li dělat obstrukce, tak ještě za rok každou středu a každý pátek budeme jednat o služebním zákonu,“ dodal Kalousek. To znamená, že opozice by vedla v inkriminovaných termínech rozpravu až do 14:00 hod., pak už se hlasovat ve třetím čtení nedá.

Kalousek: Schválením paskvilu si u komise nešplhnete

Kalousek během jednání prezentoval poznámky Evropské komise týkající se českého služebního zákona. Komise sice vítá plánovanou účinnost předlohy od ledna příštího roku, uvádí ale, že „rychlost by nikdy neměla být na úkor kvality předpisu“. Píše, že do působnosti zákona by měly spadat všechny orgány státní služby bez ohledu na jejich právní postavení a případné výjimky by měly být zdůvodněny.

  • „Nejde o to, že musíte mít zákon o státní službě do určitého data. To, co komisi zajímá, je fungující státní správa, která řádně spravuje prostředky čerpané z rozpočtů Evropské unie. Komisi je jedno, jak se k fungující státní správě dopracujete, důležitý je výsledek,“ řekl Kalousek ve sněmovně.

Komise se dále zasazuje o to, aby systém odměňování činil veřejnou správu atraktivní pro mladé lidi, a pozastavuje se nad určitou uzavřeností státní správy pro nové zaměstnance. Podotýká také, že výběr všech manažerů na úřadech má být v pravomoci generálního ředitele státní služby, který bude jmenován politicky, tedy vládou. Státní tajemníci pak mají jmenovat ostatní vedoucí úředníky. „Takže otázka politického vlivu ve veřejné správě není řešena prostřednictvím zákona, nýbrž kaskádovým efektem,“ četl z dokumentu Miroslav Kalousek.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů tak vinil ze lži ty vládní činitele, kteří se zákonem spojují čerpání evropských fondů. „Činíme tak s plnou vahou odpovědnosti, aby byla odblokována bariéra v čerpání evropských fondů pro léta 2014 až 2020,“ trvala na stanovisku koalice ale ministryně pro místní rozvoj Jourová. „Je naprosto zjevné, že tento kategorický požadavek ze strany Evropské komise tady je,“ dodal Dienstbier.

TOP 09 a ODS podle Jana Bartoška (KDÚ-ČSL) vydírají vládní koalici. Místopředseda sněmovny a lidovců tak reagoval na to, že obě opoziční strany deklarují bojkot služebního zákona ve třetím čtení.

Opozice: Koalice chce ve státní správě „zabetonovat“ své lidi

Pravicová opozice tvrdí, že koalice chce zákonem „zabetonovat“ ve státní správě své lidi. Kalousek dnes dokonce hovořil o „ohrožení demokratického charakteru státu“. Pokud koalice „protlačí paskvil“, opozice jej, až bude mít sílu, změní, což znamená nestabilitu, dodal. Vláda o normě naopak tvrdí, že státní správu odpolitizuje a zkvalitní.

Kalousek nabídl koalici jednání. „Za předpokladu, že vládní koalice si nebude přát seriózní jednání a nebude si přát dohodu, dovolte, abychom vás upozornili, že nemáte šanci tento zákon schválit,“ dodal Kalousek.

Tento postup opozice tvrdě kritizoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Kalousek se chová jako žhář, který nejprve zavinil požár a teď blokuje příjezd hasičů. Opozice svým postupem zdržuje čerpání evropských fondů a tím si zahrává s ekonomickými zájmy naší země,“ komentoval rozhodnutí klubů ODS a TOP 09 a Starostů Sobotka. Vláda je podle něj ochotná nadále jednat, nenechá se prý ale vydírat.

Jandák a Okamura se shodují s Kalouskem: Vláda by měla zákon přehodnotit

„Jsou zákony rychlé a dobré, jiné nejsou,“ podpořil Kalouskovu argumentaci Vítězslav Jandák (ČSSD). Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura řekl, že by z Kalouskových poznatků měla vláda okamžitě vyvodit důsledky. „Znamenalo by to, že nás tu někdo měsíce tahá za nos,“ řekl Okamura na adresu vládnoucí koalice.

Normu naopak obhajoval ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), taky ale řekl, že dokument přednesený Kalouskem je oficiálním stanoviskem Evropské komise, které obdržel teprve dnes dopoledne. „Je trošku podivné, že stanovisko, které generální sekretářka podepsala dnes, už tady měl pan Kalousek dokonce přeložené do češtiny,“ poznamenal Dienstbier.

Vydáno pod