Soud potvrdil, že Hasenkopf nemohl ovlivnit Klausovu amnestii

Praha - Právník Pavel Hasenkopf se dohodl u soudu se zástupci Hradu na závěru, že není autorem loňské prezidentské amnestie, spor tak skončil smírem. Hasenkopf rovněž odstoupil od požadavku na finanční odškodnění. Ještě v pátek ale každá strana stála na svém: Hrad tvrdil, že Hasenkopf autorem amnestie je, právník to odmítal.

Soudkyně Veronika Křesťanová navrhovala vyřešení sporu smírem už v červenci. Tehdy se sice obě strany sporu nedohodly, ale soudkyně jim to dnes navrhla znovu. Po více než hodinové diskusi v soudní síni se nakonec Hasenkopf i advokáti Zemana, Mynáře a prezidentské kanceláře shodli. Text takzvaného uvedení věci na pravou míru už Hrad zveřejnil na svých stránkách. Zpráva obsahuje sdělení, že některé části amnestie Pavel Hasenkopf skutečně vypracoval, obsahuje ale klíčovou pasáž zdůrazňující, že právník konečnou verzi novoroční amnestie prezidenta Václava Klause nemohl ovlivnit.

Hasenkopf rovněž v rámci smírného urovnání odstoupil od požadavku na finanční odškodnění ve výši milionu korun. Obává se prý, že by celou částku platili daňoví poplatníci ze svého. Když obě strany sporu vycházely ze soudní místnosti, vyjádřily spokojenost s výsledkem líčení.

Pavel Hasenkopf: „Já jsem samozřejmě spokojen, protože to je v podstatě vůbec poprvé, kdy Miloš Zeman uznal svou chybu.“

„Já jsem vyhrál a jsem z toho poměrně smutný. Smutný jsem z toho, že to muselo dojít až takhle daleko, že prostě prezident republiky a kancléř se chovali tak slabošsky, že celý rok vědí, jak to s tou amnestií bylo, že muselo dojít k soudnímu sporu.“

Zástupce Hradu Marek Nespala: „Žádná ze stran nic neutrpěla.“

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechtěl více dohodu komentovat a odkázal na vyjádření právníka. Kancléř Mynář výsledek přivítal. Když si prý dohodu „přeloží do neadvokátní řeči“, tak podle něj potvrzuje, že měl při svém vyjádření pravdu. „Že byl (Hasenkopf) spolutvůrcem a spoluautorem (amnestie), na tom si trvám,“ řekl Mynář s tím, že nikdy neřekl, z kolika procent Hasenkopf autorem amnestie byl. 

V reakci na tato slova Hasenkopf v Událostech, komentářích prohlásil, že si začne pohrávat s myšlenkou na novou žalobu. „Pan Mynář by si měl uvědomit, co říká, jaké to může mít důsledky a že ani on nestojí nad zákonem. Já dokonce stále uvažuji, že podám trestní oznámení,“ dodal.

Hasenkopfa za spoluautora amnestie, kterou k začátku roku 2013 vyhlásil končící prezident Václav Klaus, označil nejdříve prezidentův kancléř Vratislav Mynář a po něm i sama hlava státu Miloš Zeman. Podle Zemana stál zejména za kontroverzním aboličním článkem. Právník se v reakci na veřejná vystoupení prezidenta a jeho kancléře rozhodl bránit soudní cestou.

Právník Hrad zažaloval také kvůli výpovědi, kterou loni dostal pro údajné pracovní absenci poté, co se začal přít o autorství amnestie. Soud dal Hasenkopfovi za pravdu, že je neplatná. Odvolání Hradu bude městský soud projednávat v září.

Spor o autorství amnestie:

  • 18. ledna 2013 - Lubomír Zaorálek (ČSSD) požádal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím prezidentskou kancelář, aby zveřejnila, kdo se podílel na přípravě amnestie. 
  • 19. ledna 2013 - Lidové noviny napsaly, že amnestie vznikala v okruhu tří lidí: prezidentova tajemníka Ladislava Jakla, jediného právníka ve sboru interních poradců Pavla Hasenkopfa a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky. 
  • 2. března 2013 - Klaus deníku Právo řekl, že autorem amnestie byl on sám. O rozsahu amnestie se prý radil s nejbližšími spolupracovníky a vyžádal si i odhad ministerstva, kolika lidí se dotkne. 
  • 27. dubna 2013 - Vratislav Mynář, kancléř nové hlavy státu Miloše Zemana, médiím sdělil, že autorem textu byli Ladislav Jakl, Petr Hájek a Pavel Hasenkopf. Všichni tři toto tvrzení odmítli. 
  • 1. května 2013 – Podle Hasenkopfa amnestii připravilo ministerstvo spravedlnosti. Připustil sice, že první verzi vypracoval on sám, konečná podoba amnestie však prý byla zcela jiná. Ministr spravedlnosti to odmítl.
  • 4. května 2013 - Exprezident Klaus zopakoval, že autorem amnestie byl on. Hasenkopf zveřejnil mail od Ladislava Jakla, v němž Hasenkopfa žádal „o vypracování jednoho z možných řešení amnestie“. Jakl nepopřel, že e-mail poslal. 
  • 5. května 2013 - Hasenkopf oznámil, že prezidentské kanceláři předal důkazy o autorství amnestie. 
  • 6. května 2013 - Prezident Zeman označil Hasenkopfa za jednoho ze spoluautorů amnestie. Podle Zemana se podílel zejména na kontroverzním aboličním článku. Hasenkopf naopak naznačil, že amnestii napsal Zdeněk Koudelka.
  • 29. listopadu 2013 - Hasenkopf podal žalobu na prezidentskou kancelář, Zemana i Mynáře, od Zemana žádá 300 tisíc, od Mynáře a kanceláře celkem 700 tisíc korun.

Společné prohlášení Hradu a Hasenkopfa, na kterém se dnes dohodli, zahrnuje informace o tom, že byl bývalý hradní právník vyzván, aby předložil vlastní návrh amnestie. „Návrh Pavla Hasenkopfa neobsahoval zmírnění nebo prominutí trestů nebo zastavení trestních stíhání pachatelů závažné hospodářské trestné činnosti. Vyhlášené znění amnestie neměl Pavel Hasenkopf možnost ovlivnit,“ píše se v dokumentu, který Hrad zaslal ČTK. Podle dřívějšího vyjádření Hasenkopfa je skutečným původcem textu amnestie právník Zdeněk Koudelka, který byl v té době na stáži na ministerstvu spravedlnosti.  

Kancelář prezidenta se také vyjádřila k výroku Mynáře, že byl Hasenkopf v roce 2009 vyhozen z legislativního oddělení. „Ve skutečnosti byl Pavel Hasenkopf v rámci řádné organizační změny přesunut z důvodu své specializace do politického odboru Kanceláře prezidenta republiky,“ píše se v dohodě. 

Vydáno pod