Brno láká vědce z USA, kterým komplikuje práci Trumpova protiimigrační politika

Středoevropský technologický institut v Brně (CEITEC) chce pomoci vědcům, které zasáhly protiimigrační předpisy amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zváží například možnost zapojení některých vědců do programu hostujících profesorů.

CEITEC se připojil k iniciativě EMBO – Evropské organizace molekulární biologie, která zřídila webovou stránku, tzv. vědecký list solidarity. Na té zveřejňuje konkrétní pomoc nabízenou jednotlivými vedoucími výzkumných skupin vědcům zasaženým touto nestandardní situací.

Trump předminulý týden vydal nařízení, jímž na tři měsíce uzavřel americké hranice státním příslušníkům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu; u Syřanů opatření platí na dobu neurčitou. Zároveň na 120 dnů zastavil americké programy přijímání uprchlíků. Soud však nařízení dočasně zablokoval. Do USA tak už opět přilétají občané ze zemí, kterým Trump vstup zakázal.

Trumpova administrativa se však snaží u federálního odvolacího soudu kontroverzní zákaz obnovit. Americký prezident výnos označil za prostředek k ochraně země před terorismem a jako dočasné opatření do revize režimu přijímání lidí z těchto zemí.

Vědecká komunita spolupracuje

„S ohledem na to, že situace se dotýká juniorních i seniorních vědců, zvážíme také možnost jejich zapojení do existujícího programu hostujících profesorů,“ uvedl Jiří Nantl, ředitel CEITEC Masarykovy univerzity. Doplnil, že iniciativa pokračuje i přesto, že v současné době americké soudy exekutivní nařízení prezidenta Trumpa přezkoumávají.

Jednotliví vedoucí výzkumných skupin CEITEC Masarykovy univerzity se postupně zapojují. „Nařízení je diskriminační a bezdůvodně komplikuje osobní život i profesionální kariéru dotčených vědců,“ uvedl Pavel Plevka z CEITEC, který několik let v USA pracovně působil.