Zřícení škol při zemětřesení v Číně se možná dalo zabránit

Peking - Mnozí rodiče v čínské provincii S'-čchuan přišli při květnovém zemětřesení o děti. Někteří z nich se však domnívají, že školy, v jejichž troskách zahynulo tisíce školáků, postavily místní firmy ledabyle a z těch nejlevnějších materiálů. Důvodem byly peníze. Vláda sice slíbila, že podezření rodičů vyšetří, nicméně zatím rodiče nemají žádnou odpověď.

Existují dokonce města, kde škola byla jedinou budovou, která se ve městě při zemětřesení zřítila. Pod troskami zde zahynulo 127 žáků. Rodiče se domnívají, že místní činitelé postavili školu z nekvalitních materiálů, aby se obohatili. Bojovat s korupcí místních úřadů je však pro ně nemožné. Jejich jediná naděje je pomoc centrální vlády. „Byla to chyba lidí. Chceme vědět kdo je zodpovědný za smrt našich dětí. To nám pomůže lépe se s tragédií vyrovnat,“ vysvětluje postoj rodičů jeden z otců.

V S'-čchuanu se během zemětřesní zřítilo přes dvacet škol. Někteří rodiče, kteří se zúčastnili veřejných protestů, byli zatčeni. Architekt Liou navštívil většinu zničených škol. Tvrdí, že na jejich výstavbu byly použity ty nejlevnější a nejpodřadnější materiály. „Čína má přísné a specifické předpisy na výstavbu škol. Na jejich dodržování mají dohlížet odpovídající úřady. Ale pochybuji, že v těchto případech kontrola fungovala. Vláda to musí vyšetřit,“ doplnil architekt.

Místní vláda tady v hlavním provinčním městě Čeng-tu slíbila předběžné výsledky vyšetřování 20. června tohoto roku. Slib nedodržela. České televizi navíc odmítla žádost o rozhovor. Odpovědi na otázky tisíců rodičů, kteří přišli o své děti a možné potrestání těch, co porušili zákony, je tak zatím v nedohlednu.