USA a Izrael na kanadském seznamu zemí používajících mučení

Ottawa - Spojené státy a Izrael figurují na oficiálním kanadském seznamu zemí, v nichž vězněným osobám hrozí mučení. Dokument, o němž ve čtvrtek večer informovala televizní stanice CTV, zmiňuje jako místo, kde může být nejspíše používáno mučení, věznici pro osoby podezřelé z terorismu na americké základně Guantánamo na Kubě.

Dokument je podle televizní zprávy, z níž citovala agentura AFP, využíván v kursu pro kanadské diplomaty, které by mohla čekat návštěva zahraničních věznic. Mají tak být upozorněni na možné případy mučení.

Mezi zeměmi uvedenými v seznamu figurují jako v daném ohledu nejrizikovější Sýrie, Írán, Afghánistán a Čína, ale také USA a Izrael.

V textu se poukazuje na americké výslechové techniky, které zahrnují „vynucenou nahotu, izolaci a upírání spánku“, upřesnila televize CTV.

Mezi zajatci na Guantánamu je i mladý Kanaďan Omar Khadr, který je obviněn, že jako patnáctiletý zabil v Afghánistánu amerického vojenského zdravotníka. V rozhovoru pro televizi CTV Khadrův vojenský obhájce Bill Kuebler vyjádřil podivení nad tím, že kanadské úřady neudělaly nic pro Khadrovu ochranu, jestliže mají důvodné podezření, že byl na Guantánamu týrán.

Jiné západní země podle Kueblera požadovaly a také dosáhly osvobození svých občanů zadržovaných na Guantánamu.

Organizace na ochranu lidských práv a některé kanadské osobnosti se dožadují repatriace dnes jednadvacetiletého Khadra, aby mohl stanout před řádným soudem.