Unikátní umělou kůži nechce nikdo vyrábět

Bratislava - Slovenští vědci vyvinuli dočasnou náhradu kůže. Biosyntetický materiál mimo jiné urychluje hojení popálenin. Našije se do rány a z buněk se na něm vytvoří nová vrstva kůže. Zatím ale vědci marně shánějí investora, který by se pustil do testů a výroby. Oproti obdobným kožním náhradám, jejichž cena se pohybuje v tisících eur, by ta slovenská přitom měla stát jen zlomek.

Šedesátiletá Mária má těžké popáleniny na skoro sedmdesáti procentech těla. Stále nemůže mluvit, i když na specializovaném oddělení leží už skoro tři měsíce. „Je tady 82 dní a stav je teď stabilizovaný. Rehabilitace ale bude trvat velmi, velmi dlouho,“ podotkla zdravotní sestra Andrea Iglarčíková. 

Podle lékařů by této ženě umělá kůže velmi pomohla. Náhradu testovali na pacientech, kterým odebrali štěpky jejich kůže potřebné na pokrytí spálených míst. Doba léčení se poté zkrátila až o třetinu, a část lidí byla dokonce ušetřena obvyklých bolestí.

Popáleniny
Zdroj: ČT24

Neschválený vynález pacientům nepomůže

Jenže Márii nová umělá kůže nepomůže - vynález stále není schválený pro lékařské využití a chybí i výrobce. „Takových popálenin je málo - jen několik desítek do roka, takže se to asi finančně nevyplatí,“ podotkl přednosta Kliniky popálenin a rekonstrukční chirurgie v Ružinově Ján Koller. 

Na stejném principu se podle vědců dají vyrábět i náhrady kostí, chrupavek nebo tkání. Z kolagenu, kyseliny hyaluronové a modifikovaného škrobu, které dodaly české firmy,  vytvořili odborníci náhradu spodní vrstvy kůže - škáry. Během hojení se biomateriál úplně rozloží, a to bez imunitní reakce těla. „Tělo nereaguje, protože ty polymery, které tady jsou, když se rozloží, tak jsou tělu vlastní,“ dodal děkan Fakulty chemické a potravinářské v Bratislavě Dušan Bakoš.

Slovenská náhrada kůže: Záchrana pro popálené (zdroj: ČT24)