Štrasburk: Firmy smí číst soukromé zprávy posílané během pracovní doby

Zaměstnavatelé mohou číst soukromé zprávy posílané zaměstnanci v pracovní době přes chatovací software a internetovou poštu. Podle BBC to vyplývá z verdiktu Evropského soudu pro lidská práva (ECHR). Případ se týkal inženýra pracujícího v Rumunsku. Firma četla jeho zprávy na Yahoo Messenger – podle ECHR byla v právu, protože muž porušil pravidla společnosti.

Firma zakázala posílat přes chat soukromé zprávy v pracovní době. Bogdan Barbulescu ale tvrdil, že zaměstnavatel porušil jeho právo na soukromí, když je četl. Navíc podle něj porušil právo na soukromí také u osob, s nimiž zaměstnanec komunikoval. Případ se odehrál v roce 2007, Barbulescu pak přišel o práci.

Podle soudu zaměstnavatel věděl, že pracovník službu používá pro soukromé i pracovní účely, takže předpokládal, že vstupuje na pracovní účet.

Nebylo bezdůvodné, že zaměstnavatel chtěl ověřit, zda zaměstnanec v pracovní době pracuje na dokončení svých profesních úkolů.
Soud ve Štrasburku

„Zaměstnavatel postupoval v rámci svých disciplinárních pravomocí. Jak již shledaly domácí soudy, vstoupil na účet služby Yahoo Messenger s předpokladem, že příslušné informace souvisejí s profesionálními aktivitami a že jeho postup je tím pádem zákonný. Soud nemá důvod tento závěr zpochybnit,“ uvedl ECHR.

Rozhodnutí soudu je podle BBC závazné pro všechny země, které ratifikovaly Evropskou úmluvu o lidských právech, mezi něž patří i Česká republika.

Soudci nicméně upozornili, že při takovéto politice zaměstnavatele je nezbytné ochránit zaměstnance před špehováním a jasně definovat, jaké informace může zaměstnavatel získávat a jakým způsobem.

Plošné zákazy jsou nesmyslné, míní expertka

Profesorka internetového práva Lilian Edwardsová prohlásila, že rozsudek je v souladu s britskými zákony a minulými případy. „Zaměstnavatel v tomto případě jasně uvedl, že nesmí používat internet k ničemu jinému než k práci, což je zcela legální,“ upozornila expertka.

Plošné zákazy použití internetu k soukromým účelům v pracovní době ale považuje za nesmyslné, jelikož řada lidí dělá přesčasy a měla by mít možnost žít osobní život, i když zrovna pracuje.