Rusko se chce v Soči předvést a nic tomu nesmí stát v cestě

Soči – Pořadatelé zimní olympiády v ruském Soči podřizují všechno vizi, podle které mají být tyto hry nejvýstavnější zimní olympiádou v historii. Neohlížejí se na přírodu ani na lidi, kteří musí kvůli novým stavbám vyklidit původní domovy.

Alexej Kravic celý život bydlel přímo na břehu Černého moře. Jenže loni v říjnu jeho rodinu vystěhovali. Mohli vzdorovat, ale jen krátce. Vypnuli jim proud i dodávky vody. „Naše věci vynesli na ulici a nechali je na dešti,“ popisuje Kravic.

Rodinu z domu vystěhovali do třicetimetrového bytu vzdáleného 18 kilometrů od původního místa a daleko od moře. Alexej se obrátil na ruské soudy i na Mezinárodní soud pro lidská práva.

Místo, kde stál jeho dům, je teď velkým staveništěm. Stejně jako celé Soči a jeho okolí, kde byly na zelené louce postaveny haly pro zimní sporty. Má to být vůbec nejdražší zimní olympiáda. Rusko se chce představit v nejlepším světle, proto se staví všude a bez ohledu na cenu.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Problémy s bydlením mají stovky rodin. Některé domy byly zcela srovnány se zemí a jiné zásahy do okolní přírody značně poškodily. V Těrnové ulici stavbaři postavili nové sloupy s vedením, jenže následné sesuvy půdy poškodily blízké domy. Praskají zdi i podlahy, narušeny jsou základy. „Ve dne i v noci máme strach, dům se třese, v noci raději spíme dole,“ popisuje Astrid Vareldžanová. Rodina z vedlejšího domu nakonec získala kontejner, ten ale sedmičlenné rodině nestačí. „Chci, aby mi dali byt, nic víc, jen byt,“ žádá Irina Buračkovová.

Lidí, kterým olympijské hry vzaly střechu nad hlavou, na niž byli odjakživa zvyklí, je na dva a půl tisíce.