Řecko ochromila celostátní generální stávka proti důchodové reformě

Atény - Celostátní generální stávku, kterou na dnešek svolaly největší řecké odborové ústředny na protest proti radikální reformě penzijního systému, podpořily po celé zemi miliony lidí. Na protest proti reformě prosazované konzervativní vládou premiéra Kostase Karamanlise se zastavila doprava, zavřené zůstaly školy, úřady, ministerstva i banky. Proti některým agresivním demonstrantům v Aténách použila policie slzný plyn.

V centru metropole demonstrovalo proti penzijní reformě na 100.000 lidí. Během protestu propukly srážky, při nichž skupiny anarchistů začaly házet zápalné lahve a kameny na pořádkovou policii, která proti nim zasáhla slzným plynem. Na 8000 lidí demonstrovalo také v severořecké Soluni, kde dav zapálil dvě banky a tři bankomaty. Žádní ranění nebyli hlášeni.

Ulice v Aténách a v dalších velkých městech zůstaly dopoledne prázdné - kromě míst, kde se shromáždili účastníci masových demonstrací, obviňujících vládu z útoku na jejich sociální výdobytky. „Účast na stávce je totální. Můžeme hovořit o milionech lidí,“ prohlásil předák odborové organizace státních zaměstnanců (ADEDY) Spyros Papaspyros, který zdůraznil, že takovéto pobouření veřejnosti vláda nesmí podceňovat.

„Demonstrujeme za sociálně spravedlivý penzijní systém,“ řekl agentuře AP vůdce opozice a bývalý ministr zahraničí Jorgos Papandreu. Obvinil vládu, že porušila „nejzákladnější důchodová práva“, když bohatým nabízí daňové úlevy a poskytuje výhody pro velké firmy. „To je nepřijatelné,“ zdůraznil. Odbory vedené nejsilnější Všeobecnou konfederací řeckých pracujících (GSEE) tvrdí, že reforma omezuje sociální potřeby pracujících, aniž by znamenala zlepšení systému.

Důchodovou reformu v Řecku požaduje už dlouho Evropská unie a také další mezinárodní organizace. Jejím cílem je radikálně snížit počet penzijních fondů ze současných více než 100 na zhruba deset, vést zaměstnance k tomu, aby pracovali i po dosažení důchodového věku, a výrazně omezit předčasné odchody do důchodu. Vláda chce zasáhnout i do seznamu asi 500 profesí označovaných jako zdraví škodlivé a fyzicky náročné, které proto dávají pracovníkům právo na předčasný důchod. Dnes v Řecku muži odcházejí do důchodu v 65 letech a ženy v 60 letech.

Karamanlisova vláda si důchodovou reformu vytkla za jednu z hlavních priorit. Zavázala se nicméně, že důchodový věk zvyšovat nebude a že zachová systém financování důchodového systému i výši důchodů.

O vládním návrhu reformy, jež má podle Karamanlisova kabinetu zabránit zhroucení skomírajícího sociálního systému, bude hlasovat parlament ve čtvrtek. Vláda tvrdí, že pokud reforma neprojde, systém se do 15 let vyčerpá. K prosazení reformy ve 300členném parlamentu je potřeba hlasů 151 poslanců.

„Problém je palčivý už teď a my si nemůžeme dovolit odsunout jeho řešení na pozdější dobu, nebo ho úplně odložit,“ prohlásila před parlamentem za vládu ministryně práce a sociálních věcí Fani Palli Petraliová. Upozornila, že „na politickou cenu se prostě není možné ohlížet“.

Četné analytiky znepokojuje hrozba odborů, že budou v protestu pokračovat i ve čtvrtek. Od začátku roku se totiž jedná již o třetí generální stávku v Řecku namířenou proti reformě a kromě toho v zemi pokračuje řada dalších protestů a stávek v jednotlivých resortech, které již značně zasáhly řeckou ekonomiku.