Pohleďte do královy tváře: Richard III. jako by ožil

Londýn - Britským vědcům se podařilo zrekonstruovat obličej anglického krále Richarda III. (1452-1485). Rekonstrukce téměř přesně odpovídá portrétům, které dávného panovníka zpodobňují, i zmínkám v dobových textech. Richardovy ostatky nalezli archeologové loni pod parkovištěm v britském Leicesteru a jeho totožnost potvrdily i testy DNA.

Během rekonstrukce královy podoby byly v počítači na naskenovanou lebku naneseny vrstvy svalů a kůže a podle výsledku byl následně vyhotoven plastový model. Rekonstruovaný obličej má lehce zahnutý nos a vystouplou bradu - podobně jako na obrazech, které krále zpodobnily po jeho smrti. Popisu v dobových pramenech i v dramatu, které 100 let po králově smrti napsal William Shakespeare, odpovídá i křehká a pokřivená kostra. Rekonstrukce podoby je významná právě proto, že se vlastně nezachoval žádný z Richardových portrétů vyhotovených za jeho života. 

„Je to jako stát tváří v tvář skutečné osobě,“ prohlásil historik John Ashdown-Hill, autor knihy o posledních dnech Richarda III. Král vládl jen dva roky a podle některých názorů byl hrdina, podle většiny krutý tyran. Shakespeare jej prý líčil jednostranně optikou vítězných Tudorovců. Ani Richardův přímý podíl na smrti jeho synovců se přitom nikdy nepodařilo prokázat. „Tohle přece není tvář tyrana. Je mi líto, ale fakt ne. Je to pohledný muž. Jen promluvit,“ prohlásila při pohledu na rekonstruovaný portrét Philippa Langleyová z univerzity v Leicesteru a členka Společnosti Richarda III., která výzkum iniciovala a finančně podporovala.

John Ashdown-Hill:

„Všechny dochované obrazy Richarda III. jsou si velmi podobné, pokud jde o zachycení tváře. Vždy se proto mělo za to, že vycházejí z jednoho nebo více portrétů pořízených za jeho života. Nejvýraznějšími rysy jsou, stejně jako u této rekonstrukce, tvar nosu a brady.“

„Když byla 3D digitální busta hotová, vytvořili jsme ji znovu z plastické hmoty. Pak jsme ji namalovali, přidali oči a doplnili paruku a klobouk,“ řekla profesorka Caroline Wilkinsonová z univerzity v Dundee. V této fázi, kdy vědci rozhodovali o odstínu kůže, barvě očí a účesu, tým použil k dotažení podoby dochované portréty Richarda III. Busta by měla být vystavena v turistickém středisku, které by mělo být otevřeno příští rok u místa nálezu kosterních ostatků Richarda III.

Problematická je ovšem mimo jiné králova slavná věta „Koně! Království za koně!“, pronesená na závěr prohrané bitvy. Podle kronikáře z 16. století totiž jeho poslední slova nebyla o koni, ale o zradě. A také jeho smrt zřejmě nastala jinde, než se léta předpokládalo. Průzkum před třemi lety ukázal, že osudná bitva u Bosworthu, která ukončila krvavou Válku růží a Richardův život, se odehrála skoro o dva kilometry dál. Dokládají to nálezy zbraní nebo stříbrného kance – emblému Richarda III.