Opakované volby prezidenta v Keni provázelo násilí. Po střetech policie a opozice tři mrtví

Horizont ČT24: Opakované prezidentské volby v Keni provázelo násilí (zdroj: ČT24)

Kontroverzní opakované prezidentské volby v Keni doprovázely krvavé střety mezi policií a příznivci opozice a nízká volební účast. V baště opozice Kisumu se většina volebních místností neotevřela a policisté zasáhli slzným plynem proti demonstrantům, kteří na ně házeli kameny. Tři lidé zemřeli. Na průběh voleb dohlížely desetitisíce členů bezpečnostních sil. V problematických lokalitách na západě Keni se bude hlasovat až v sobotu.

V Kisumu pořádkové síly postřelily čtyři protestující přívržence opozice, z nichž jeden později zraněním podlehl. Další mladý muž byl zastřelen při nepokojích v chudinské čtvrti Mathare v Nairobi a třetí oběť zemřela při střetech s policií v Homa Bay na západě Keni.

Zejména mladí zapalovali barikády a házeli kameny. K rozehnání davu použila policie rovněž slzný plyn a vodní děla. Mezinárodní pozorovatelé tentokrát misi kvůli obavám o své bezpečí omezili. V ulicích hlavního města Nairobi příznivci opozice ještě před začátkem hlasování zapálili pneumatiky.

„Volit je má povinnost. Minule se fronta táhla kolem celého bloku, čekal jsem šest hodin, než jsem odvolil. Teď je tu lidí míň,“ řekl AFP 26letý taxikář David Njeru.

Nové volby začaly poté, co se na jednání o stížnostech proti jejich konání nedostavil potřebný počet soudců – údajně kvůli výhrůžkám, kterým čelí už od záříjového zrušení předchozích voleb, v nichž zvítězil nynější prezident Uhuru Kenyatta.

Soudci se už nechali slyšet, že pokud opět shledají v práci volební komise nesrovnalosti, vrátí dění v zemi na úplný začátek volební kampaně.

Kenyatta je v současnosti jediným kandidátem, protože opozice volby bojkotuje. Kenyatta opakovaně vyzývá ke klidu. „Silná Keňa, kterou mám to privilegium vést, je dnes silnější republikou než kdy dřív. Poslední měsíce byly skutečně testem každého z nás. Udržme prosím při našem ústavním právu volby mír,“ konstatoval prezident.

Lídr opozice považuje hlasování za frašku

Srpnové volby hlavy státu zrušil Nejvyšší soud kvůli nesrovnalostem. Opozice tvrdí, že ani ty současné neproběhnou čistě. „Vláda vzdoruje rozhodnutí Nejvyššího soudu tím, že uspořádá falešné volby, ve kterých mohou jenom oni vyhrát. Je to státní převrat,“ upozornil opoziční lídr Raila Odinga. 

Sám Odinga se původně o prezidentský post ucházel, teď ale mluví o frašce. Své stoupence vyzval k nenásilnému bojkotu.

„Přesvědčte své přátele, sousedy a všechny ostatní, aby se voleb neúčastnili. Ať se místo toho Keňané, kteří si váží demokracie a práva, pomodlí mimo volební místnosti nebo zůstanou doma. Jsme si vědomi toho, že krvežíznivý režim chce využít každé výmluvy, aby mohl zmasakrovat naše lidi. Nedejme jim tu šanci,“ říkal před volbami. Dodal ale, že pokud se volby uskuteční, mají lidé právo povstat.

Rozehnaný dav ve městě Kisumu
Zdroj: Reuters/Baz Ratner

Od srpna už zemřelo v Keni asi sedmdesát lidí. Povolební násilí vzbudilo obavy, aby se neopakovala situace z roku 2007. Během dvouměsíčního etnického násilí, které propuklo také kvůli volbám, zemřelo zhruba 1100 lidí. Dalších asi 600 tisíc bylo nuceno opustit své domovy.