Novinář Relotius čelí dalšímu obvinění. Spiegel se obává, že zpronevěřil peníze čtenářů

Redaktor renomovaného německého časopisu Der Spiegel Claas Relotius, který si ve svých reportážích ve velkém vymýšlel a manipulativně upravoval rozhovory, se možná dopustil i zpronevěry, a to v souvislosti s výběrem příspěvků na sirotky. Čtenáři podle časopisu tvrdí, že Relotius od nich prostřednictvím soukromého e-mailového účtu žádal příspěvky na syrské sirotky v Turecku. Tyto peníze přitom údajně šly na jeho osobní účet.

Podle časopisu zatím není jasné, kolik peněz na účet dorazilo a co se s nimi stalo. Redakce prý o těchto aktivitách nic nevěděla. Der Spiegel také uvedl, že všechny získané informace poskytne státnímu zastupitelství v rámci podání trestního oznámení.

Žádosti o příspěvky údajně souvisely s článkem, který Relotius napsal o dvou osiřelých syrských sourozencích žijících v Turecku na ulici. Podle časopisu se mezitím objevily pochybnosti o tom, do jaké míry byl tento článek pravdivý.

Der Spiegel již ve středu oznámil, že Relotius, který pro něj od roku 2007 pracoval nejdříve jako novinář na volné noze a zhruba rok a půl jako řádný zaměstnanec, si vymýšlel ve svých reportážích ze zahraničí rozhovory i některá fakta. Přinejmenším částečně tak prý zfalšoval nejméně 14 článků. 

Kauza třiatřicetiletého redaktora otřásla německou mediální scénou a podle mediálního analytika a bývalého novináře Volkera Lilienthala, který působí na univerzitě v Hamburku, napáchala obrovské škody. Lidem, kteří na demonstracích německé noviny označují za „lživý tisk“ (Lügenpresse), podle něj Relotius svými podvody dodal munici.