Německo otevřelo druhou největší solární elektrárnu světa

Turnow-Preilack (Německo) – V dolnolužickém regionu severně od Chotěbuze vzniklo obří solární dílo. Areál Lieberhose o rozloze 210 fotbalových hřišť ještě před dvaceti lety sloužil jako vojenské cvičiště sovětské armádě. Do konce tohoto roku tu bude soustava solárních panelů schopna proměňovat sluneční světlo v 53 megawattů elektřiny. To ze zařízení činí druhou největší sluneční elektrárnu na světě. Bude schopna uspokojit spotřebu zhruba 15 000 domácností v okolí a její životnost je plánována na nejméně dvacet let.

Německá firma Juwi solar a americký výrobce solárních modulů First Solar, které projekt realizovaly, už ve světě ve vzájemné spolupráci realizovali kolem 800 solárních elektráren o celkovém výkonu 200 000 kilowattů, včetně zařízení v Lukavici u Ústí nad Orlicí s výkonem 1,6 megawattů.

Lieberose je modelový projekt i v oblasti sanace bývalých vojenských prostorů, které jsou zamořeny bojovými prostředky. Z prostředků, které Braniborsko získá z pronájmu pozemků provozovateli elektrárny, firmě Juwi solar, uskuteční očištění prostoru. Významné jsou i další ekologické aspekty. Při množství elektřiny, které se tu vyrobí, by konvenční elektrárna do ovzduší za rok vypustila 35 000 tun oxidu uhličitého. Firma First Solar navíc slibuje, že až elektrárna doslouží, staré články odveze, zrecykluje a materiál použije na výrobu nových sestav. „Po využití pro účely solární elektrárny bude plocha navrácena přírodě,“ ujistil premiér východoněmecké spolkové země Braniborsko Matthias Platzeck.

Sluneční světlo sbírá po dnešku přesně 560 000 solárních tenkovrstvých modulů, které americká firma First Solar vyrobila převážně ve svém závodě ve Frankfurtu nad Odrou. Panel s pořadovým číslem 560 000 spolu instalovali německý ministr výstavby Wolfgang Tiefensee s premiérem Platzeckem. Investice činila celkem více než 160 milionů eur (přes čtyři miliardy korun). Z 80 procent ji spolufinancovalo bankovní konsorcium, jehož součástí je i několik německých zemských bank.