Na Slovensku bude v den Havlova pohřbu státní smutek

Praha - Slovenská vláda dnes rozhodla o tom, že v pátek 23. prosince bude v zemi státní smutek. Slováci tak chtějí uctít památku bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, který včera zemřel. Státní smutek je vyhlášen od 8:00 do 18:00. Ze zahraničí přicházejí do Čech i kondoleční dopisy, na Havla vzpomínali dalajlama, José Barroso nebo Šimon Peres. Kondoloval i Umberto Eco.

Nejlepším způsobem, jak vyjádřit úctu památce Václav Havla, by podle dalajlamy bylo pracovat na budování světa, kde vládne spravedlnost a mír. Tibetský duchovní vůdce se před týdnem osobně setkal se svým přítelem Havlem v Praze, teď truchlí nad jeho smrtí. Dalajlama vyjádřil hlubokou lítost, Havel byl podle něj skromným a odvážným mužem, kterého velmi obdivoval, respektoval a bude ho postrádat.

Svět v Havlovi ztratil skvělého státníka, jehož stálá a neohrožená odvaha hrála klíčovou roli pro svobodu a demokracii v Československu, uvedl dalajlama v dopise Havlově manželce Dagmar. Na webových stránkách dalajlama vzpomíná na velkou poctu, které se mu dostalo v únoru 1990, když se mohl setkat s Václavem Havlem jen několik měsíců poté, co se stal prezidentem a setkával se s ním během dalších 20 let pravidelně.

Dalajlamovu kondolenci si můžete přečíst ZDE.

Václav Havel a dalajlama
Zdroj: ČT24

Přidávají se i další osobnosti ze zahraničí, které litují odchodu českého exprezidenta. Izraelský prezident Šimon Peres řekl, že Havel byl jedinečnou osobností, velkým filozofem, dobrým přítelem Izraele a také jeho osobní inspirací. „Nikdo nebyl jako on. Byl osamělým hlasem svobody a hlasem podporujícím jednotu trpících lidí celého světa. Měl hluboké přesvědčení a byl čestný. Naslouchali jsme mu. Nikdy nemluvil příliš hlasitě, ale jeho slova k nám pronikala a spojovala nás. Jako osobnost byl naprosto výjimečný, odhodlaný, ale milý a pevný ve svých zásadách, ale naslouchající hlasům jiných. Jeho hlas bude slyšet, i když už tu s námi není,“ řekl také Peres.

Lítost nad smrtí Václava Havla vyjádřil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle něj byl Havel morální autoritou své země a své doby. „Jeho lidství, pokora a slušnost byly příkladem pro nás všechny. Tváří v tvář velkým výzvám současnosti, které budou velkou zkouškou nové generace, budiž nám jeho odvaha inspirací,“ napsal v soustrastném dopise Havlově rodině.

Mluvčí Evropské komise Pia Hansenová zprostředkovala vzkaz José Manuela Barrosa: „Předseda Evropské komise připomněl, že Havlovo jméno navždy zůstane spojené se sjednocením Evropy a s rozšířením jejích hodnot do střední a východní Evropy. Také připomněl, že Václav Havel byl zdrojem inspirace pro všechny, kteří kdekoliv ve světě bojují za svobodu a demokracii.“

Bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker vyzdvihl Havlovu osobu hlavně kvůli nápravě vztahů mezi Čechy a Němci. Označil ho za skutečný vzor a blízkého přítele. „Pomohl nám překonat těžkou cestu k nápravě našich zlých útoků proti našim sousedům a tím i proti Československu. A za způsob, jakým to udělal, se stal skutečným vzorem a navždy blízkým přítelem,“ řekl.

Budovu českého velvyslanectví ve Vídni dnes navštívil rakouský spolkový prezident Heinz Fischer, který v zápisu do kondolenční knihy Václava Havla označil za „velkého státníka, velkého demokrata a Evropana, ale i obdivuhodného umělce a humanistu“.

Památku zesnulého českého exprezidenta dnes uctily i instituce Evropské unie i Severoatlantická aliance (NATO). Vlajky vlály na půl žerdi, jednání organizací také začala minutou ticha.

Havlovu památku si připomněli i čelní představitelé pobaltských států. Rižský starosta Nils Ušakovs vyzval zastupitele, aby vybrali některou z ulic vhodnou pro pojmenování Havlovým jménem. „V umění říkat pravdu o svobodě neměl Havel ve světě rovného,“ řekl dnes k úmrtí bývalého českého prezidenta předseda litevské vlády Andrius Kubilius. „Havel byl, je a zůstane hlasem střední Evropy, měl význam nejen pro náš region, ale pro celý svět,“ řekl litevský politik.

Jako státníka trvale oddaného nejvyšším humanistickým hodnotám a otevřeného konstruktivnímu, hlubokému dialogu si Václava Havla podle svých slov vážil bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. „Všech setkání s Václavem Havlem si velmi cením a doufám, že naše politická a lidská důvěra zanechala příznivou stopu v rusko-českých vztazích,“ napsal v kondolenčním dopise prezidentovi Václavu Klausovi. „Našli jsme cestu k řešení problémů, které byly životně důležité pro oba státy.“ Ruský prezident Dmitrij Medvěděv a ruský premiér Vladimir Putin se k Havlovu úmrtí zatím nevyjádřili, k úmrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila ovšem kondolovali.

Havlův odchod zvlášť bolestně pociťují aktivisté běloruského disentu, z nichž mnozí procházejí těžkým obdobím pronásledování a věznění stejně, jako kdysi zakladatel československé Charty 77. Havlova smrt je dominantním tématem běloruských opozičních webů a blogů. Vzpomínku ze svého litevského exilu publikovala přední běloruská disidentka Natalja Radzinová, šéfredaktorka webu opozičního běloruského hnutí Charta 97.

Na Havla vzpomínájí i umělci

Na Havlovo úmrtí reagoval i spisovatel Umerto Eco. „Václav byl přesně tím typem člověka, s jakým by si jeden rád poklábosil v hospodě, jen tak, o literatuře, o běžném životě. Byl bych býval chtěl mít k tomu desetkrát, stokrát víc příležitostí,“ stojí v Ecově poznámce, kterou na svém facebookovém účtu zveřejnilo nakladatelství Argo.

„Nebylo v mém životě mnoho lidí, s nimiž by mě pojil 60 let trvající vztah. Václav odešel, ale neodešlo nic, co jsme spolu prožili,“ prohlásil režisér Miloš Forman.

„O přátelích, kteří odešli, se vždy hovoří těžko, a Václav Havel mi byl přítelem,“ řekl ruský režisér Jurij Ljubimov. „Znali jsme se dlouhá desetiletí, ale bývaly doby, kdy jsme mohli komunikovat jen přes třetí osoby,“ vzpomíná Ljubimov, který prý Havlovi předával „poklony“ od spisovatele Alexandra Solženicyna. Češi podle Ljubimova nejsou lhostejní k politice, a navíc je to národ s vysokou diváckou a interpretační kulturou. „Není náhodou, že právě v čele takového národa stanul Václav Havel. Jestli je Rusko země epická, pak Čechy jsou země s vrozeným smyslem pro humor. A právě humor byl Havlově dílu vlastní.“

Vzpomínku na Václava Havla připojila i ředitelka Salcburského festivalu Helga Rablová-Stadlerová. „Festival truchlí nad skvělým spisovatelem, odvážným politikem a čestným člověkem,“ uvedla ředitelka festivalu, který v roce 1990 Havel zahájil svým projevem.

Za Slovensko se pohřbu zúčastni Gašparovič a Radičová

Několik desítek osob se shromáždilo v centru Bratislavy. Lidé zapalovali svíčky u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Svíčky hoří i u budovy české ambasády v Bratislavě, kde Havlovi sympatizanti umístili také jeho fotografie. Desítky Slováků zamířily na úřad slovenské vlády, který vystavil kondolenční knihu. Úřad vlády oznámil, že pohřbu Havla se za Slovensko zúčastní prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová.

V době, kdy byl Havel československým prezidentem, ho řada Slováků vnímala spíš jako kontroverzní osobnost. „Bylo kolem toho mnoho mýtů. Jeden z nich je, že zrušil zbrojařskou výrobu na Slovensku, ačkoliv už tou dobou procházela krizí,“ vysvětluje sociolog a někdejší Havlův poradce Martin Bútora. Po rozdělení Československa už jako bývalého prezidenta Slovensko vítalo Havla mnohokrát - stal se i čestným občanem Bratislavy. Nezapomenutelná byla i jeho návštěva na hudebním festivalu Pohoda. Hlavním lákadlem tehdy bylo jeho další setkání s legendární folkovou zpěvačkou Joan Baezovou, která ho ještě za totality propašovala na pódium Bratislavské lyry jako nosiče kytary.

Na počest zesnulého prvního prezidenta Česka přinášeli lidé květiny a vzkazy i na českou ambasádu ve Washingtonu. Od úterý tu budou moci podepisovat kondolenční knihu stejně jako v České národní budově v New Yorku. I sem, ale také k budově české mise při Organizaci spojených národů na Madisonově avenue rovněž lidé přinášejí květiny. Hoří zde i svíčky.