Modlitebny na klíč. V tchajwanské továrně rychle a levně výrobí svatostánek

Horizont: Tchajwanská továrna vyrábí chrámy na klíč (zdroj: ČT24)

Místo měsíců může výstavba chrámu zabrat jenom týdny. V jedné tchajwanské továrně vyrábějí modlitebny podle požadavků zákazníků a způsobem, který šetří čas. Kritici to ale označují za další byznys s náboženstvím.

„V minulosti jsme stavěli velké chrámy venku. Později, když už jsem byl starší, lidé začali přemýšlet jak stavět chrámy v továrně. Je to lepší pro toho, kdo potřebuje k modlitbě jen menší chrám,“ popisuje majitel továrny na chrámy Lin Fu-Chun. 

Běžně trvá výstavba chrámů s pomocí cihel a cementu několik měsíců, v této továrně stačí šest týdnů. Čas ale i peníze šetří technika spočívající v lití betonu do formy.

Práce na výzdobě chrámu
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

V inovativní továrně plní požadavky věřících zhruba stovka lidí. Duchovní zážitek připravují na míru a vycházejí tak vstříc zákazníkům. Nejde jenom o rozměry stavby, ale i skutečnost, že modlitby zákazníků se často upínají k různým bohům. „Nezáleží na tom, ke komu se modlíme, ale všichni se k někomu modlíme,“ podotknul Lin Fu-Chun.

Z malíře draků vlastníkem továrny na chrámy

Téměř osmdesátiletý aktivní Tchajwanec začínal jako sochař a malíř draků a fénixů, které architektonicky završují tchajwanské chrámy. Teď dohlíží na práce v továrně, v jednu chvíli tu vzniká až dvacet chrámů. Do chrámového byznysu se Lin Fu-Chun pustil už před více než dvaceti lety.

Převoz vyrobeného chrámu
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

Podle velikosti a detailnosti výzdoby se ceny chrámů pohybují od zhruba tisíce dolarů po více než šedesát tisíc dolarů. Jeho techniku chrámových staveb nicméně konkurence začala brzo kopírovat.