Kvůli šikaně romských chlapců v Košicích dostalo šest policistů vyhazov

Košice - Šest ze sedmi obviněných slovenských policistů přišlo zatím o práci kvůli ponižování romských dětí na košické policejní stanici. V případě prokázání viny jim navíc hrozí několikaleté vězení. Policisté by měli být posuzováni podle přísnějšího ustanovení slovenského trestního zákona. Vyšší trest, čtyři až deset let, totiž zákon umožňuje uložit veřejným činitelům, kteří zneužijí své pravomoci proti chráněným osobám. Za ty se považují také děti.

Policisté zadrželi šestici chlapců ve věku od deseti do šestnácti let z košického sídliště Luník IX poté, co údajně okradli a zranili starší ženu. Na policejní stanici na chlapce křičeli, nadávali jim, nutili je vysvléci se a vzájemně se fackovat a líbat se. U chlapců také drželi štěkající psy. Strážci zákona si vše natáčeli na mobilní telefon, záběry se pak dostaly do slovenských médií.

Zatím policie vyslechla nejméně 14 kolegů, kteří byli v době šikanování ve službě. Okruh obviněných policistů se může ještě rozšířit. Personálně i disciplinárně potrestaní by měli být i nadřízení podezřelých policistů. Nejsilnější opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKÚ-DS) požadovala po zveřejnění nahrávek odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka a trvala i na odchodu nejvyšších policejních funkcionářů. Kaliňák a policejní prezident Ján Packa to odmítli.