Indie vypustila raketu, v jejímž dosahu je Čína i Evropa

Dillí - Indie vypustila raketu dlouhého doletu schopnou uletět až pět tisíc kilometrů a zasáhnout i cíle hluboko na území Číny nebo v Evropě. Informovala o tom indická státní televize, která ukázala i záběry vypuštění rakety. Indie se tak zařadila mezi úzký okruh zemí se strategickým raketovým arzenálem.

Třístupňová raketa Agni-V měří přes 17 metrů, startovací váha je 50 tun. Dokázala by vynést na oběžnou dráhu satelit. Podle agentury Reuters tak Indie jako nová asijská velmoc směřuje do elitního klubu zemí s mezikontinentálními vojenskými jadernými prostředky. Podobnou výzbroj mají zatím jen USA, Francie, Rusko, Británie, Čína a asi i Izrael.

K odpálení došlo v osm hodin ráno místního času ve státě Orissa. Cíl v Indickém moři podle představitelů projektu zasáhla přesně. 

Dolet raket Agni
Zdroj: ČT24

Indie se tak snaží postavit především autoritě Pekingu. „Žijeme v době nejistoty a křehkosti. Konflikt mezi Indií a Čínou může vzniknout. Jeden nikdy neví, kdy soutěžíme a kdy spolupracujeme. Soupeřivost může vést k nedostatku důvěry, což by mohlo vést k určitému konfliktu,“ myslí si indický analytik Kapil Kak. 

Čína má ale zatím náskok. Vlastní totiž balistické střely schopné zasáhnout celé území. Indie má v zásobě raketu s doletem 3 500 km a na velká čínská města by tak nedosáhla. Podle analytiků bude možné tuto raketu dlouhého doletu zařadit do arzenálu armády nejdříve za dva roky.

Indie s Čínou v roce 1962 vedla válku a stále s ní vede spor o hraniční linie. Dillí Peking také podezřívá, že se v posledních letech snaží zvýšit svůj vliv v Indickém oceánu. „Zatímco Čína Indii skutečně za hrozbu v jakémkoliv směru nepovažuje, Indie prostě takto nemyslí,“ upozornil Bedi.

Indie má arzenál schopný zasáhnout celé území svého dlouhodobého rivala Pákistánu, v posledních letech se ale soustředí na tušenou čínskou hrozbu. Od letoška má k dispozici ruskou ponorku a měla by brzy také obdržet svou první letadlovou loď, vylepšené plavidlo ze sovětské éry.

Vláda zdůrazňuje, že veškerý arzenál nepředstavuje hrozbu. „Vyhlásili jsme politiku 'ne prvního použití'. (…) Od nás nejde hrozba proti nikomu,“ prohlásil Gupta. „Naše raketové systémy jsou pouze pro odstrašení a zajištění bezpečnostních potřeb,“ zdůraznil.

Indie úspěšně otestovala raketu (zdroj: ČT24)