Čchen o poměrech v Číně: Horou za týden nepohneš

New York – Ve změnu poměrů v Číně optimisticky věří slepý čínský disident Čchen Kuang-čcheng, zároveň ale podle něj nelze takovou změnu očekávat přes noc. Čchen poprvé od příjezdu do USA promluvil na veřejnosti a upozornil také na represe čínských úřadů vůči jeho rodině.

„Horou nelze pohnout za jeden týden,“ prohlásil Čchen na setkání, které v New Yorku uspořádala Rada pro zahraniční vztahy. Všechno podle něj záleží na samotných Číňanech. Pokud se prý nebudou starat o to, jak vypadá jejich společnost, nikdo jiný to za ně neudělá. Čchen je ale v tomto ohledu optimistický. Lidé v Číně podle něj mají stále více informací a pro vládní činitele je stále těžší tajit nelegální aktivity.

Příkladem nezákonností v současné Číně je podle něj tlak, který lokální úřady v jeho domovské provincii Šan-tung vyvinuly proti jeho rodině po jeho odjezdu do USA. Čínský disident si vycestování ze země vynutil, když z domácího vězení unikl na americkou ambasádu v Pekingu. Čínské úřady nakonec po několika týdnech diplomatického napětí souhlasily s Čchenovým odjezdem do Spojených států, kde chce studovat právo.

Čchen Kuang-čcheng poprvé promluvil na veřejnosti (zdroj: ČT24)

Místní úřady se ale nyní podle čtyřicetiletého právníka-samouka mstí jeho rodině. Do domu jeho příbuzných prý vnikli příslušníci bezpečnostních složek a zbili jeho bratra a synovce. Synovci podle Čchena nezbylo než se bránit nožem, a nyní tak ve vězení čelí obvinění z pokusu o zabití. Tlak prý čínské úřady vyvíjejí i na další členy rodiny.

Čchen na setkání odpovídal na otázky přítomných. Mluvil čínsky, jeho odpovědi překládala tlumočnice. Disident uvedl, že má v plánu se učit anglicky a že na tom hodlá tvrdě pracovat. V nejbližší době si ale chce odpočinout. Krátce také mluvil o okolnostech svého útěku na americkou ambasádu. Vůbec prý nevěděl, že se zrovna do Číny chystá ministryně zahraničí Hillary Clintonová, protože byl úplně odříznutý od dění v okolním světě. Podle něj šlo o shodu náhod. Poznamenal ale, že vzhledem k americké podpoře demokracii věřil, že ho lidé z ambasády USA ani americká vláda nenechají na holičkách.

„Musím si doplnit své znalosti. Podle mě mám povědomí o čínském právu, ale spíš na základní úrovni. O tom, jak je zákon vykonáván, mám vlastní konkrétní postřehy. Chci znát rozdíly mezi anglickým a americkým a kontinentálním právem, ať můžu mít srovnání,“ prohlásil disident, který bude v USA studovat práva.

Čchen v Číně brojil proti nuceným potratům a sterilizaci v souvislosti s čínskou politikou jednoho dítěte a nesouhlasil ani s vyvlastňováním majetků bez adekvátní náhrady. Za to byl v roce 2006 odsouzen na čtyři roky do vězení, poté byl převezen do domácího vězení, odkud se mu v dubnu podařilo uprchnout na americké velvyslanectví v Pekingu.