Carterova čtyřka se zatím se severokorejským vůdcem nesešla

Pchjongjang - Severokorejská mise bývalého amerického prezidenta Jamese Cartera nepřinesla podle očekávání v podstatě nic nového. Od severokorejských představitelů se dozvěděl, co Pchjongjang požaduje již celé roky: výměnou za přerušení zbrojního jaderného programu požaduje jednoznačné bezpečnostní záruky Spojených států, že KLDR nenapadnou.

Carter se dnes v Pchjongjangu sešel s druhým nejvyšším představitelem Severní Koreje, předsedou parlamentu Kim Jong-namem. Bývalý americký prezident je členem skupiny čtyř bývalých státníků, kteří v KLDR jednají mimo jiné o potravinové krizi v této komunistické zemi a o možném návratu Pchjongjangu k jednáním o severokorejském jaderném programu. Čtveřice by měla z Pchjongjangu odletět ve čtvrtek a v Soulu se pak sejít s novináři.

Takzvanou „čtyřku bývalých“ tvoří spolu s Carterem také bývalý finský prezident Martti Ahtisaari, bývalá irská prezidentka Mary Robinsonová a bývalá norská premiérka Gro Harlemová Brundtlandová. Čtveřice trvá na schůzce se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem i s jeho synem Kim Čong-unem, který by měl podle předpokladů po svém otci v budoucnu převzít vedení země.

Carter se svěřil v internetovém blogu, že jeho delegace je doslova zamořována neustálými ujištěními, že KLDR chce zlepšit vztahy s USA a je připravena bez předem stanovených podmínek jednat s Američany a Jihokorejci o jakémkoli tématu.

Skepsi nad úspěchem jednání v KLDR už začátkem týdne vyjádřil jihokorejský ministr zahraničí Kim Song-hwan. Veškeré snahy o obnovení dialogu mezi oběma Korejemi jsou nyní zcela bezvýsledné. Soul jako podmínku požaduje, aby Pchjongjang přiznal odpovědnost za loňské torpédování fregaty a odstřelování jihokorejského ostrova - při obou incidentech přišly o život desítky Jihokorejců včetně několika civilistů. KLDR to ale odmítá.

Ve slepé uličce jsou už několik let i šestistranné rozhovory o likvidaci kontroverzního severokorejského jaderného programu výměnou za potravinovou a energetickou pomoc.