Asad žije na ruské lodi ve Středozemním moři

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad žije s rodinou a několika spolupracovníky na lodi ruského námořnictva ve Středozemním moři. Napsal to saúdskoarabský deník Al-Vatan, který se odvolal na zpravodajskou službu.

List Al-Vatan napsal, že Asad s rodinou a několika nejbližšími poradci žijí pod „dohledem“ Rusů ve Středozemním moři. Má-li Asad na programu recepci nebo další pracovní závazek, přepravuje ho prý na pevninu vrtulník. Uživatelé internetu ale zprávu považují za vtip a připomínají, že podobné zkazky o přesunu Asada se objevily už dříve. Očekávají, že v dalších zprávách se bude hovořit o tom, že Asad Sýrii řídí ze Severního pólu nebo jiné planety.

Rusko se sice účastní jednání o řešení syrské krize, ale hájí v nich trvale názor, že žádný plán nesmí být podmíněn Asadovým svržením. Někteří analytici naznačují, že v případě, že Damašek ztratí další území v bojích s opozicí, připravuje se přesun Asada do západních oblastí, obývaných alávity, k nimž jeho rodina patří. Rusko má v přístavu Tartús svou středomořskou základnu a počítá se s tím, že v případě zhoršení situace by právě tudy evakuovalo své občany ze Sýrie.

Ulice syrského Aleppa
Zdroj: ČTK/AP/Narciso Contreras

V Sýrii se stupňuje násilí páchané na ženách

Mezinárodní záchranný výbor (IRC) upozornil ve své čerstvé zprávě na násilí, jemuž jsou v konfliktu vystaveny ženy. Právě znásilňování patří dle IRC k hlavním důvodům útěku syrských rodin do sousedních zemí. Výbor se opírá o výpovědi uprchlíků, kteří jsou nyní v táborech v Libanonu a Jordánsku. Většina z nich tvrdí, že uprchli právě kvůli násilí páchanému na ženách.

„Mnoho žen vypovědělo, že je ozbrojení muži napadli na veřejném místě nebo i doma. Znásilnění, jehož se často dopustí hned několik mužů, se odehrávalo v mnoha případech před ostatními členy rodiny,“ uvádí se ve zprávě. IRC získal také výpovědi o případech, kdy byly ženy a dívky uneseny, znásilněny, mučeny a zavražděny.

Výbor upozorňuje, že mnoho případů zůstává neodhaleno, jelikož oběti, které přežily, mlčí, protože se bojí msty za to, že útočníky prozradí.

Uprchlíci nemají jídlo a mrznou

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky je v zemích sousedících se Sýrií 600 000 uprchlíků. Očekává se, že do června jich bude přes milion. Na syrském území se pohybují další dva miliony lidí, kteří kvůli bojům odešli z domovů. Poměry v uprchlických táborech jsou kvůli zimě velmi špatné, zhoršují se zejména v Jordánsku.

Dnes boje pokračovaly u Damašku. Při bombardování předměstí Muadamíja zahynulo osm dětí a pět žen. Podle exilové opozice je mezi oběťmi syrského konfliktu, který trvá od března 2011, 3 500 dětí. OSN odhaduje, že boje mají na svědomí už 60 000 lidských životů.

Protiraketový systém Patriot
Zdroj: ISIFA/Peter Mueller/Bundeswehr via Getty Images

Do Turecka míří s Patrioty i čeští vojáci

Území Turecka mají před hrozbou útoku ze Sýrie ochránit rakety Patriot. Do země je spolu se svými jednotkami poslaly Spojené státy, Německo a Nizozemsko. Právě s nizozemskými raketami budou v Turecku taky čtyři čeští vojáci, kteří budou mít na starost spojení. „Budeme zajišťovat utajované i neutajované hlasové a datové spojení - přenos obrazu, něco jako spojení přes Skype,“ popisuje velitel Antonín Fík.

Čeští vojáci budou na turecké letecké základně asi 100 kilometrů od syrských hranic. Pro všechny to bude jejich první zahraniční mise. První dvojice českých vojáků odletí do Turecka 17. ledna. Převoz lidí i materiálu plně platí Severoatlantická aliance.

Patrioty mají ochránit turecké území ochránit hlavně před útoky syrských raket s dlouhým doletem scud. Ty mohou nést kromě výbušnin také chemické hlavice.

Reportáž Václava Černohorského a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)