Americko-íránský svár. Co bude s velvyslancem při OSN?

New York - Washington se s Teheránem pře o jméno nového íránského velvyslance při OSN. Spojené státy odmítly udělit vízum Hamídu Abútálebímu, protože ho spojují s událostmi roku 1979, kdy íránští radikálové věznili na americké ambasádě v Teheránu desítky rukojmích. Jeho angažmá v newyorské centrále OSN tím zablokovaly. Írán kontroval: za Abútálebího nehodláme hledat náhradu.

Spojené státy považují íránského diplomata za rizikovou osobu pro jeho údajné spojení s terorismem. Washington dává jeho jméno do přímé souvislosti s akcí z roku 1979, kdy se skupina radikálů zmocnila americké ambasády v Teheránu a zajala desítky rukojmích. USA poté podnikly neúspěšnou osvobozovací akci a s Íránem přerušily diplomatické styky, které dodnes neobnovily.

Abútálebí nařčení odmítá a tvrdí, že tehdy fungoval pouze jako tlumočník mezi oběma stranami. To dnes potvrdil i studentský vůdce z časů islámské revoluce a účastník okupace americké ambasády Ebrahím Asgarzádí: „Nikdy nebyl organizátorem ani lídrem v krizi okolo rukojmích z roku 1979.“

Írán: Americká snaha? Politováníhodná

Washington tomu ale nevěří. Kongres minulý týden přijal zákon, podle kterého může země odmítnout jakéhokoliv diplomata, pokud představuje bezpečnostní hrozbu. „Sdělili jsme Íránu náš postoj: Výběr velvyslance nebyl průchodný a vízum mu neudělíme,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Mluvčí íránské delegace při OSN označil americkou snahu za „politováníhodnou“, Teherán ji podle něj považuje za porušení mezinárodního práva a povinnosti země hostící sídlo OSN. K řešení diplomatické pře Írán nehodlá v době citlivých jednání o budoucnosti svého jaderného programu hledat kompromisy. „Neuvažujeme o výběru náhradníka,“ řekl dnes náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arakší.

Diplomat Abútálebí - trn v americkém oku (zdroj: ČT24)