Africká unie vyloučí Mauritánii, dokud neobnoví demokracii

Dáresalám - Africká unie zruší členství Mauritánie do doby, než v této západoafrické zemi bude obnovena demokracie po vojenském převratu z tohoto týdne. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na tanzanské vládní zdroje. Při vojenském puči byla ve středu v Mauritánii sesazena vláda, přičemž prezident, předseda vlády a ministr vnitra byli zajati a jsou drženi neznámo kde.

Vůdce pučistů Muhammad uld Abdal Azíz oznámil, že jeho junta bude prezidenta nadále zadržovat z „bezpečnostních důvodů“, a vyzval arabské země k pochopení situace. Vývoj v Mauritánii je podle něho vnitřní záležitostí.

„Africká unie zastaví Mauritánii členství, dokud se země nevrátí k ústavní vládě,“ uvedl v prohlášení tanzanský ministr zahraničí Bernard Membe jménem panafrické organizace. Tanzanský prezident Jakaya Kikwete je současným předsedou Africké unie.

Vůdcové převratu v pátek oznámili, že jmenují novou vládu, která povede zemi až do voleb, jejichž datum ale nesdělili. Spojené státy reagovaly na převrat zastavením nehumanitární pomoci, hrozbu zastavení pomoci vyslovila i Evropská unie. Puč odsoudila také OSN a Liga arabských států do Mauritánie vyslala vyšetřovatelskou misi.