Vydry loví rybářům v revírech, stát nechce uhradit škodu

Čes ké Budějovice – Vydry a kormoráni se živí rybami. Dobře známý fakt dělá potíže rybářům, kteří ryby do vody každoročně nasazují. Rybářské svazy tvrdí, že jim tak vznikají milionové škody a soudí se o náhradu. Zatímco v minulých letech ji dostali, letos jim soud žalobu vrátil. Podali ji znovu, ale jistou náhradu nemají. Stát totiž poukazuje, že vlastnictví ryb je jisté pouze v rybnících, zatímco u tekoucích vod si ryby nikdo nárokovat nemůže.

Podle Jana Štěpána z jihočeského výboru Českého rybářského svazu vysazují rybáři každoročně ryby za stovky milionů korun. Velkou část těchto ryb uloví vydry nebo kormoráni – zvířata přísně chráněná, proti kterým tedy nemohou rybáři nic podniknout. „Náhrady škod způsobených na rybářských revírech hradí ten, kdo je způsobil. V případě chráněných živočichů, které není možné lovit a provádět jejich regulaci, by to měl být stát,“ odkázal Jan Štěpán na legislativu. Škody jsou podle něj v řádu desítek milionů.

Problém, který rybáře stojí mnoho nasazených ryb, spočívá v určení vlastnictví ulovených ryb. Zatímco v případě rybníků o něm není sporu, na tekoucích vodách není vlastník určován. Vydry přitom žijí zejména v tekoucích vodách. „Je to logické – rybníky a vodní nádrže jsou určeny k chovu ryb, jsou vlastnictvím někoho, kdo je vybudoval, zatímco vodní toky jsou zkrátka součástí přírody. Mají spoustu dalších funkcí, rybochovná funkce je tam doprovodná,“ poukázal Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Rozhovor s J. Štěpánem a V. Hlaváčem (zdroj: ČT24)

Rybáři si ovšem nárokují i ryby z řek a potoků. „Rybářský svaz každoročně vysazuje do rybářských revírů násady v hodnotě 200 až 300 milionů korun, my v jižních Čechách kolem 28 milionů korun. To jsou peníze rybářů, nikdo nám nepřispívá na toto zarybnění,“ uvedl Jan Štěpán.

Ochránci přírody ovšem tvrdí, že rybáři nemohou své škody svalovat pouze na přísně chráněné šelmy. „Rybožraví predátoři se na stavu vodních toků významně podílejí, ale rozhodně nejsou jediným faktorem. Daleko významnější je stav vodních toků – geomorfologický stav, chemismus vody – a bohužel v některých případech i nevhodné rybářské hospodaření,“ zareagoval na stížnosti rybářů Václav Hlaváč.