Policie potvrdila, že na skládce našla zavražděnou dívku, má i podezřelé

Jihlava – Patnáctiletá dívka z Jihlavska, po které policie pátrala déle než týden, byla zavražděna. Policie potvrdila, že její tělo nalezla na henčovské skládce, a také již má podezřelé – trojici mladíků, z nichž dva viní přímo z vraždy, třetího z neposkytnutí pomoci.

Skládku komunálního odpadu v Jihlavě-Henčově prohledávali policisté poslední tři dny. Prohledávali odpadky, přemístili stovky tun. Způsobili tak potíže městským službám, které nemohly na skládku vyvážet kontejnery, ale jejich zásah byl úspěšný – mezi odpadky nalezli ukryté tělo patnáctileté dívky, kterou její rodina a známí pohřešovali od pátku 15. března. Následující víkend měla strávit u kamarádky, kam už ale v sobotu ráno nepřišla. V pondělí nedorazila ani do školy, rodiče proto její zmizení oznámili policii.

Policie, která byla zprvu vyhýbavá, nyní po testech DNA nález jejího těla potvrdila s tím, že se dívka stala obětí vraždy. Pachatelé měli její tělo vhodit do kontejneru. „Tělo pak skončilo na skládce v Henčově, kde jsme ho za pomoci hasičů ve středu našli,“ řekl kriminalista Pavel Kubiš. Dvojici mladíků ve věku 20 a 22 let, kterou podezírají z jejího spáchání, už kriminalisté dopadli, třetího osmnáctiletého muže obvinili z neposkytnutí pomoci zavražděné. Podezřelí z vraždy jsou ve vazbě, hrozí jim až 20 let vězení nebo výjimečný trest, oznámila policie.

Blanka Poulová o jihlavské vraždě (zdroj: ČT24)

Dívka měla k jednomu z obviněných mladíků přijít domů – nikoli poprvé, již dříve u něj přespávala. Ten ji však kvůli neshodám vyhodil z okna svého bytu v centru Jihlavy. Když zjistil, že pád ze čtrnácti metrů přežila, přivolal své dva komplice. „Rozhodli se, že ji uškrtí, k čemuž se následně odhodlali. Dívku společně i každý sám škrtili různými předměty, škrtili ji rukama, škrtili ji přívodními kabely od počítače, šlapali jí na krk motorkářskou botou,“ popsal Pavel Kubiš. Tělo potom zabalili do prostěradla, vhodili do kontejneru a zaházeli odpadky. Hlavní příčina brutální vraždy ale není policistům zřejmá. „Impuls násilného jednání pravděpodobně vznikl po jednání mezi dívkou a uživatelem bytu,“ uvedl kriminalista. Dívka se podle něj zřejmě něco dozvěděla a muž chtěl zabránit tomu, aby mohla svědčit.

Včetně činu, který policisté částečně vyřešili na henčovské skládce, se letos na Vysočině staly již čtyři vraždy. Všechny zatím dokázali kriminalisté objasnit. Ta poslední ovšem byla podle vysočinského policejního ředitele Miloše Trojánka nejbrutálnější.