Na Kozím plácku se rozhoduje o Freudovi

Praha - Obyvatelé domů v okolí Kozího plácku v centru Prahy dnes mají možnost podpořit, či zamítnout záměr radnice Prahy 1 umístit doprostřed náměstí sochu Sigmunda Freuda. V soutěži zvítězil návrh akademického sochaře Michala Gabriela, setkal se však s odporem. Místní lidé chtějí nechat Kozí plácek v takové podobě, jakou má nyní.

V okolí Kozího plácku byly od podzimu vidět plakáty, které vyzývají občany, aby protest proti soše podpořili. Organizace se ujali aktivista Stanislav Penc a sochař Michal Blažek, kteří v lednu přinesli na pražský magistrát petici s 200 podpisy. Argumentují absencí vztahu Freuda a Kozího plácku, omezením prostoru na kontejner nebo nechutí k turistům a turistickému ruchu vůbec. Místo toho by raději v místě pořádali kozí výstavy a sympozia. „Mám smysl pro humor i pro recesi, ale tohle je na mě trochu moc,” reagoval v lednu na kozí aktivity primátor Pavel Bém.

Petice a organizované happeningy nakonec přiměly radnici, aby vyhlásila o osudu sochy historicky první uliční referendum. „Referendum považuji za příliš vážnou věc, beru to spíš jako anketu,” vyjádřil se k hlasování Michal Gabriel. Socha prý vznikne bez ohledu na výsledek referenda, změnit se může leda její umístění. Socha vyrostla z půdorysu Kozího plácku, a tak nemá Gabriel z výtvarného hlediska o jejím plánovaném umístění pochybnost. Jediné, co nyní sochař potřebuje, jsou slíbené peníze od zadavatele projektu – agentury Comunication works.

Za nejhorší výsledek referenda považuje Gabriel nízkou účast lidí: „Jestliže nikdo nepřijde, tak jediným výsledkem bude, že utrpí umění. Ukáže se, že to vlastně nikoho nezajímá.” Hlasovací místnost v Masné ulici se uzavřela v 10 hodin večer, účast však dává umělci za pravdu. Za celý den přišlo rozhodnout pouze 258 lidí, tedy jen 10 procent z 2259 voličů, kteří jsou potřeba byť jen k závaznosti výsledku referenda. Snad za to může pátek 13.