Areál pohraniční roty na Šumavě policie prodala, ale za třetinu původní ceny

Šumava - Jihočeské policii se konečně podařilo najít zájemce o koupi areálu bývalé pohraniční roty v Borových Ladách na Šumavě, kterou se snaží prodat už několik let.  Komplex budov a rozsáhlé pozemky nabízela policie původně za 38 milionů korun, nakonec za něj ale dostala ani ne třetinu.

Areál vyrostl začátkem 80. let, poslední čtyři roky je ale úplně prázdný. K hlavní dvoupatrové budově patří rozlehlý pozemek a řada dalších technických budov. Její údržba rozpočet policie neúměrně zatěžovala, uvažovala tak o různých řešeních včetně převodu na obec.

„O budovu měla zájem i obec. Kvůli velmi nákladné rekonstrukci žádala ministerstvo o bezúplatný převod,“ potvrdil Jiří Matzner z Jihočeského ředitelství Policie ČR. Bezúplatný převod ale možný nebyl, tak policie musela hledat zájemce dál. O objekt měl zájem i šumavský národní park, který v něm chtěl vybudovat ekologické centrum. Přestože policie objekt nabízela dokonce i zadarmo, bylo vybudování centra mimo možnosti šumavského národního parku. „Rekonstrukce by vyšla na desítky milionů a provoz by nebyl výdělečný, proto jsme od tohoto projektu upustili,“ vysvětlil mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek.

Jen na Šumavě prodává policie další tři opuštěné objekty, například ve Stožci na Volarsku, dohromady za víc než 40 milionů korun. Všechny objekty vyžadují rekonstrukci. Přesto je jejich cena i podle starostů výhodná. Například rota v Borových Ladech se v přepočtu na metry čtvereční totiž prodala o třetinu levněji, než je běžná cena stavebních parcel.

Policie prodala areál bývalé pohraniční roty v Borových Ladech (zdroj: ČT24)