Čeština před kamerou (50): Komunikujme, nebo zhyňme

Ve sporu s právníkem Altnerem, který kdovíjak dopadne - míněno ten spor - zazněla věta, že ČSSD \"komunikovala Altnerovi jistou finanční nabídku, která by mohla celou tu tahanici uzavřít\". Pár dnů před tím se mluvilo o tom, že bylo už tehdy třeba rozkomunikovat podstatně líp nabídku gripenů od Švédů.. Protestuji. A spolu se mnou i Čestina před kamerou. Z hlediska vyššího principu mravního protestuji. Tudy ne. A takhle taky ne. Co to je za sdělení, že nám obchodní řetězce komunikují své nabídky a zajímavé akce? Dostává sloveso komunikovat nový význam a novou valenci (vazbu)? To jakože komunikovat + 4. pád (něco). Chápete to?

Jazyk se pořád vyvíjí a někam ubírá a to, co dřív chybné bylo, dnes už územ jest, a nemá smysl proti tomu brojit. Ač nejsem rozhodně jazykový purista, vývoj tohoto slovesa mě překvapuje (a proto vám to tady teď taky komunikuju). Zašla se proto Čeština před kamerou poradit s knihou. Ta kniha se Slovník slovesných, substantivních a adjektivních vazeb a spojení zove a píše se v ní: komunikovat s někým, s něčím, o něčem, nějak. O to, že by se komunikovalo něco tam fakt ničehož nepíšou. Slovníky zastarávají a jen živý úzus rozhodne. V tomto případě ale říkám upřímně: tak to ať ten úzus radši chcípne. Jazyk z toho ale neviňme, naopak; ten z toho spíš vyviňme. Já vám řeknu, kdo za to může. Všichni ti, kteří mají pocit, že vlezou-li do rozhlasu nebo televize případně píšou-li někam, pak musí jazyk intelektualizovat. Prdy Jana Drdy jsme říkali ve školce. To není intelektualizace, to je bohapustá hogofogizace jazyka. Nevím, proč by mi měli z Teska něco komunikovat, když mi posílají letáky s nabídkami, a stejně tak nechápu, proč „se nechce říct“, že ČSSD nabídla Altnerovi tu a tu částku, aby se s ním pokusila spor ukončit. Pořád totiž ještě platí, že mluviti stříbro, mlčeti zlato. Komunikovat něco je zkrátka a dobře šit.

Buďme rádi, že mluvíme, nic tak dokonalého a účelného, jako je lidská řeč, zatím nebylo vymyšleno. Jestli si někdo myslí, že když komunikuje, zkomunikovává, odkomunikuje něco, dělá snad něco víc, pak se snaží z pověstné jalové krávy vykomunikovat tele. Jenže to je komunikace typu jak se do lesa komunikuje, tak les vykomunikuje. Slepci mezi sebou komunikují Braillovým písmem. Ó, jak moc krásně zní věta, že Slepci mezi sebou komunikují Braillovo písmo!!!

Stará dobrá právnická latina na tohle pamatuje: Ratio naturalis quaedam lex tacita (Přirozený rozum je němý zákon) - a ony právě tyhle němé zákony fungují líp než ty psané. Jinými slovy: nemusíte být lingvista, docent ani já nevím co, abyste cítili, že vazba komunikovat něco je blábol. A pokud ne, tak jsem vám to tady asi kurva špatně zkomunikoval.

petr.vybiral@ceskatelevize.cz