Google dostal v USA pokutu kvůli projektu Street View

Washington - Internetový gigant Google dostal od americké Federální komise pro komunikace pokutu 25 tisíc dolarů (asi 476 tisíc korun) kvůli svému projektu městských panoramatických map Street View. Podle komise firma shromažďovala data bez povolení a poté bránila jejímu vyšetřování. Odborníci nicméně poukazují na to, že pokuta, kterou Google musí zaplatit, není nijak závratná.

„Google odmítal identifikovat své zaměstnance a poskytnout e-maily,“ uvedla komise. Takovéto chování podle verdiktu ohrožuje schopnost komise účinně vyšetřovat možná porušení zákona o komunikacích a pravidel komise.

Google shromažďoval v rámci Street View v letech 2007 až 2010 záběry po celých Spojených státech a v řadě zemí světa. Zároveň s tím ale také sbíral citlivá data včetně hesel z počítačových wi-fi sítí. „Komise rozhodla, že se to stalo skutečně nahodile, že to nebyl žádný plán, aby Google sbíral citlivá data,“ komentoval verdikt redaktor Živě.cz Jakub Čížek. Tomu odpovídá i výše pokuty, kterou od americké komise Google dostal. „Částky do 50, 100 tisíc dolarů jsou skutečně takové drobky,“ dodal Čížek.

Google se proti verdiktu komise ohradil

Google se přesto hodlá proti verdiktu bránit. Tvrdí, že komisi požadované informace předal, a její rozhodnutí zpochybnil. „Nesouhlasíme s tím, jak komise charakterizuje naši spolupráci při vyšetřování, a podáme proti tomu rozklad,“ sdělila firma.

Mapování ulic v rámci Street View, ke kterému dochází po celém světě, vyvolalo řadu negativních reakcí. Objevily se obavy z porušování práv na soukromí. Firma měla kvůli projektu velké problémy například v Německu, ve Francii dostala pokutu 100 tisíc eur (2,5 milionu Kč) a problémy měla i v České republice.