XL kniha o Helmutu Newtonovi vychází v „kapesním“ vydání

Praha – Sbírka fotografií Helmuta Newtona byla jednou z největších knih, které se v České republice prodávaly. Publikace z kategorie Sumo s úctyhodnými rozměry 50 krát 70 centimetrů si zájemci mohli koupit i se stolečkem. Po deseti letech vychází nyní v nové, zmenšené podobě, ale se stejným množstvím snímků i kvalitou tisku. Knihu v úterý odpoledne pokřtil v pražském Mánesu fotograf Robert Vano, jehož retrospektiva se v této výstavní síni právě koná a jenž se podobně jako Newton věnuje i módní fotografii. „Jeho fotky byly jako revoluce. Byl pro módu takový enfant terrible,“ říká o významném fotografovi německého původu Vano.

Gigantickou knihu o pěti stech stránkách vydalo nakladatelství Taschen poprvé k Newtonovým osmdesátinám (narodil se v roce 1920). „Vážila třicet kilo a stála 54 tisíc,“ přiblížil unikátní nakladatelský počin Zdeněk Holuša z vydavatelství Slovart, které knihu v ČR distribuuje.

Na třicetikilovém svazku pracovalo padesát lidí po tři roky. Podle Holuši se na celém světě prodalo všech deset tisíc kusů limitované edice. Některé se staly součástí slavných sbírek, například v Muzeu moderního umění v New Yorku. Českých kupců bylo sedmdesát. Cena rozměrné knihy byla původně 54 tisíc korun, postupně vzrostla až na téměř trojnásobek, ale i za ni se v Česku dva kusy prodaly.

Kniha fotografií Helmuta Newtona s rozměry 50 krát 70 centimetrů nebyla nejrozměrnější knihou, která se na českém trhu prodávala. Titul Modern Art měl rozměry 100 krát 79 centimetrů. Jako největší kniha světa je v Guinnessově knize rekordů zapsána fotografická publikace Bhútán. Má rozměry 213 krát 152 centimetry a ke koupi je za 30 tisíc dolarů.

Nová kniha, kterou opět vydává Taschen, má rozměry přibližně 27 krát 37 centrimetrů a je dostání za 2990 korun. Texty v angličtině, francouzštině a němčině doplňuje stejný počet fotografií jako v prvním „sumo“ vydání. 350 snímků pokrývá celou Newtonovu tvorbu – od módních fotografií přes erotické akty až po výmluvné portréty celebrit.

Helmuta Newtona představila české veřejnosti také výstava Work, kterou pořádala v roce 2003 na Pražském hradě Galerie Leica. Přišlo na ni 65 tisíc lidí, a stala se tak nejnavštěvovanější výstavou toho roku v Česku. „Češi také nakupovali nejvíce knih ze všech východoevropských zemí, kde výstava byla, včetně Ruska,“ doplnila ředitelka galerie Jana Bömerová. Proto si vydavatelství Taschen vybralo Českou republiku jako první zemi, v níž zmenšená verze obří knihy Newtonových fotografií vychází.

Helmut Newton - enfant terrible fotografie

Helmut Newton, původním jménem Neustaedter, se narodil 31. října 1920 v Berlíně. Fotografování propadl ještě jako student reálného gymnázia. Svůj první fotoaparát si pořídl v roce 1932. Když o dva roky později vyšly Norimberské zákony, musel Helmut kvůli svému židovskému původu ze školy odejít a v roce 1938 se rozhodl emigrovat do Číny. Loď však cestou zakotvila v Singapuru, kde Newton získal práci jako fotograf pro noviny. Když válka začala hrozit i v Asii, byl Newton spolu s ostatními Židy internován v táboře v Austrálii, kde později narukoval do armády. Po válce z ní ale odešel a kvůli kariéře se rozhodl změnit si příjmení z Neustaedter na Newton.

Nabídka od vysněného Vogue přišla v roce 1956 a Newton kvůli ní odjel do Londýna. Pro světoznámý módní časopis pak pracoval i v Austráli, Paříži a New Yorku. Newton zemřel v lednu 2004, kdy podlehl následkům automobilové nehody v Kalifornii. Pohřben je v Berlíně.

S Newtonovými fotografiemi vznikl nový pojem – pornografická elegance. Newton byl od mládí fascinován ženami a jejich zpodobnění ovlivňoval jeho zájem o sexualitu, noční život prostitutek nebo kabaretní výstupy transsexuálů. Jeho odvážné snímky nebyly pochopitelně vždycky přijímány s nadšením. Newton byl také portrétní fotograf. Nafotil mnoho slavných osobností, jako je Sigourney Weaverová, Cathérine Deneuveová, Sophia Lorenová nebo Raquel Welchová.

  • Obří kniha fotografií Helmuta Newtona zdroj: www.taschen.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1086/108581.jpg
  • Kniha fotografií Helmuta Newtona zdroj: Slovart http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1093/109233.jpg