Titanic ztroskotává znovu a znovu

Praha – Tragédie Titaniku, od které 15. dubna uplynulo rovných sto let, přitahuje pozornost i světa umění. Snímek Jamese Camerona drží s celosvětovými tržbami ve výši 1,8 miliard dolarů titul druhého nejvýdělečnějšího filmu všech dob. Příběh o udajně nepotopilné lodi zaujal ale i další filmaře – a nejen je.

„Loď snů“ se nedávno vrátila na filmové plátno ve 3D. Po kinosálech ale Titanic pluje už od roku 1915. Vzniklo o něm více než 110 snímků – dokumenty, filmy hrané i animované. „Patří k věcem, které budou vždycky dráždit a lákat svou dramatičností. A v případě Titanicu bych řekl, že i určitým mysteriózním přesahem,“ vysvětluje přitažlivost Titanicu pro filmaře filmový publicista Jan Foll.

Titanic ale oživují i literáti. Z českých například Jan Váchal v detektivním thrilleru Titanic 2022. Dva příběhy, odehrávající se na palubě lodi – první na původní v roce 1912, druhý o 110 let později na její věrné kopii –, kromě dávného tajemství spojuje zločin. „Samozřejmě jsem musel řešit i celou řadu technických věcí. Potopte Titanic v roce 2022 tak, aby si toho nikdo nevšiml,“ prozradil o vzniku knihy její autor.

Futuristická díla o Titaniku začala vznikat až desítky let po jeho potopení. Ve své době totiž loď pro nadšence science fiction příliš populární nebyla. „Technická katastrofa, ke které tehdy došlo, šla proti proudu sci-fi, který byl pro technologický pokrok,“ vysvětluje literární kritik Ivan Adamíček.

Titanic proplul také na divadelní prkna. Například muzikálový příběh o tragédii, jenž měl premiéru v roce 1997, označili kritici za jedno z nejlepších představení na Broadwayi.