Přinese Apokalypsa revoluci ve čtení?

Praha - O zájem českých čtenářů usiluje digitální román Apokalypsa, dílo německého autora Maria Giordana. Spojuje klasický knižní román s digitálními aplikacemi. Na čtenáře chce působit všemi smysly, především přes proměnlivou atmosféru plnou emocí, zvukové efekty a desítky videí. Aplikace Apokalypsa obsahuje desítky hraných a animovaných videí, zvukové efekty, interaktivní prostředí, český dabing, výjimečné grafické zpracování.

Čtenáře do děje vtahuje i specifický vzhled kapitol a úkoly, které je třeba splnit, aby bylo možné číst. Děj sleduje linku kolem vzpoury ve Věčném městě. Papež Jan Pavel III. abdikuje a beze stopy zmizí. Nikdo neví, kde se nachází, ani zda je naživu. Současně jsou bestiálně vražděni jeho nejbližší důvěrníci. Zatímco se chystá konkláve, jež má zvolit novou hlavu církve, vatikánský reportér Petr Adam se vydává hledat zmizelého papeže. Stopa vede k mysterióznímu řádu, jenž po staletí v ilegalitě bojuje proti církvi a jehož stoupenci se opírají o středověké proroctví.

Reportáž Petra Kořínka (zdroj: ČT24)

„Chceme dát ochutnávku zákazníkům, co všechno může elektronická knížka poskytnout,“ říká ředitel vývojářské společnosti Wookie Lukáš Novák. Ovšem někteří literární vědci se na čtenářskou novinku dívají přinejmenším s mírnou skepsí. „Je otázkou, jestli máme generaci autorů, kteří jsou schopni takhle psát a naplnit tento žánr novým obsahem, který byl šel nad rámec načinčaného pozlátka,“ upozorňuje literární vědec Petr A. Bílek.

Interaktivní kniha vyšla už před třemi lety v Německu, český výrobce si ale počkal, až bude mezi lidmi více chytrých telefonů a hlavně tabletů. Digitální román si u nás nyní mohou stáhnout až tři miliony Čechů. První dvě kapitoly knihy jsou ke stažení zdarma, dalších jedenáct bude vycházet postupně od 8. února.

  • Digitální román Apokalypsa zdroj: ČT24
  • Digitální román Apokalypsa zdroj: ČT24

Mario Giordano studoval psychologii a filozofii na německé univerzitě v Düsseldorfu. Žije v Kolíně nad Rýnem. Píše romány, povídky, dětské a mládežnické knihy, filmové skripty a rozhlasové hry. Jeho román „Black Box“ (1999), který je založen na skutečné události, se dočkal filmové verze pod názvem „Das Experiment “ v režii Olivera Hirschbiegela.