Nejen na táboře, prázdniny můžou děti trávit i v galerii

Nejen na táboře, prázdniny můžou děti trávit i v galerii (zdroj: ČT24)

Galerie otevírají o prázdninách výtvarné dílny pro děti. V pražské Národní galerii se příští umělci učí různé výtvarné techniky v prostorách stálé sbírky Anežského kláštera. Malovat jako Rembrandt, vyrobit si relikviář po vzoru středověkých mistrů, nebo třeba natočit vlastní film mohou děti zkusit o prázdninách v muzeích a galeriích po celém Česku.

Nejprve si pořádně prohlédnout předlohu přímo v expozici Národní galerie - a potom zpátky do ateliéru, kde si děti zkusí středověkou schránku na poklady samy vyrobit. „Není to tak, že bychom napodobovali původní materiály. Všechno je to přizpůsobené pro děti od šesti do devíti let, aby se něco naučily,“ popsala lektorka Irena Záhorská.

V Praze se kurzy inspirovaly dobou Karla IV. Ve Zlíně zase tvoří vlastní animovaný film - a rovnou ve filmových ateliérech. Příští umělce vychovává i brněnská Moravská galerie v dílně v Brtnici. Poslat děti za uměním mohou rodiče i v Ostravě, Českých Budějovicích nebo Kutné Hoře. Program nabízejí nejen galerie, ale taky muzea.

Kurzy stojí od sta do čtyř set padesáti korun za den - cena může zahrnovat oběd a potřeby na tvoření. Dětské dílny trvají obvykle týden a konají se až do konce srpna.