Na plnoletost si Mezi ploty ťukají nealkoholickým pivem

Praha – Po úvodní festivalové zastávce v Dobřanech a Brně-Černovicích dorazil festival Mezi ploty do Prahy. Hudební a divadelní přehlídka se letos pořádá po osmnácté a jejím cílem je jako každý rok odstraňovat bariéry mezi pacienty s duševními chorobami a veřejností. Pražský víkend (30. a 31. 5.) si i přes nepříznivou předpověď počasí nenechá jistě ujít mnoho návštěvníků, každoročně Mezi ploty navštíví více než třicet tisíc lidí. Letos si mohou navíc připít na plnoletost jedinečné přehlídky - ovšem jen nealkoholickým pivem.

„Pro mě je to vždycky tak trochu práce a tak trochu zábava. Je možné, že letos bude zábava náročnější, ale myslím, že festival svojí náladou a svojí zvláštností snese i horší počasí,“ předpokládá ředitel bohnické psychiatrické léčebny Martin Hollý, že Mezi ploty bude doprovázet velký zájem i letos.

Svět terapií

Festival je benefiční akcí, účinkující vystupují bez honoráře, jehož se vzdávají ve prospěch jednotlivých psychiatrických léčeben. Výtěžek ze vstupného pak tradičně slouží na rozvoj kulturních a terapeutických aktivit.

„Letošní prostor bude návštěvníky vtahovat přímo do světa terapií a chráněných dílen, které jsou významnou součástí léčby. A pro pacienty naopak je důležité, že mohou při své terapeutické práci v dílnách čekat na konci ocenění, že je to pro ně motivace,“ domnívá se Hollý.

Divadlo, hudba, tanec, fantazie… a nakonec film

Plnoletost oslavují Mezi ploty retrospektivou toho nejlepšího, návštěvníci se ale mohou těšit i na novinky. „Prvním rokem bude hrát Dejvické divadlo, v divadelním sále se také objeví Činoherní studium z Ústí nad Labem nebo Divadlo v Řeznické. Už druhým rokem je součástí festivalu taneční scéna, na které letos vystoupí taneční skupiny If nebo Krok 14,“ vyjmenovala Vendula Čiháková, která má na starost produkci divadelní části festivalu, na co se mohou lidé o víkendu těšit.


„Ti, kteří nepřijdou na divadlo, si jistě zařádí u hudby. Tu letos zastupují třeba Skyline, Divokej Bill, Tomáš Klus nebo NiceLand,“ doplnila ještě. Kromě představení najdou návštěvníci na Mezi plotech tradičně také workshopy, jarmark, výtvarné, hudební a divadelní dílny, v nichž si budou moci vyzkoušet svou fantazii.


Na festival naváže 5. a 7. června filmová přehlídka Psycho Film Praha, která je partnerským projektem Mezi plotů. Zaměřuje se na témata z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. Hlavním tématem letos bude, v souvislosti s oslavami stoleté existence bohnické léčebny, psychiatrická péče.

  • Mezi ploty - Brno 2009 zdroj: www.meziploty.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/896/89527.jpg
  • Robot na Mezi plotech v Dobřanech zdroj: www.meziploty.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/896/89528.jpg
  • Výtvarná dílna (Brno 2009) zdroj: www.meziploty.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/896/89526.jpg