Ludvík Kundera převzal Cenu Jaroslava Seiferta

Praha - Básník, dramatik, překladatel a výtvarník Ludvík Kundera (89) dnes převzal jednu z nejvýznamnějších tuzemských literárních poct, Cenu Jaroslava Seiferta udílenou Nadací Charty 77. Ocenění spojené s finanční odměnou 250 tisíc korun porota literátovi udělila za celoživotní dílo. Autor je stále činný, jeho heslem je „není dne bez řádky“.

S Jaroslavem Seifertem se Kundera znal osobně. „V desetiletí takzvaného tání v 60. letech se stal předsedou Svazu spisovatelů; já jsem se dostal do celorepublikového výboru. Řídil to spontánně, hezky, s žerty,“ říká tvůrce, bratranec Milana Kundery.

„Jsem rád, že letošní volba padla na Ludvíka Kunderu, osobnost v českém uměleckém světě jen stěží přehlédnutelnou. Velice si tohoto autora cením jak pro jeho vlastní tvorbu, tak pro jeho překladatelskou a literárně-historickou činnost, která českým čtenářům přiblížila zejména německy psanou literaturu,“ uvedl předseda Správní rady Nadace Charty 77 František Janouch.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

„O radosti se nejhůř mluví - na to jsou slova přebraná. A já přebraná slova nerad. Velká radost,“ shrnul své dojmy z ocenění Kundera.

Český surrealista

Znalec a editor díla Františka Halase a autor halasovské monografie Ludvík Kundera se narodil 22. března 1920. Jeho tvorba je spjata s avantgardními směry, především surrealismem. Za druhé světové války byl totálně nasazený v Německu. Po roce 1945 se stal jedním ze zakladatelů postsurrealistické Skupiny Ra, redaktorem časopisu Blok a pracovníkem brněnské pobočky Svazu československých spisovatelů. Svou knižní prvotinu, básnickou sbírku Konstantina, vydal roku 1946.

V letech 1968 až 1970 působil jako dramaturg Mahenova divadla v Brně. Z činohry byl v období nastupující normalizace vypuzen a žil bez stálého zaměstnání. Bylo mu zakázáno publikovat, přesto se literatuře věnoval i nadále, například pod pseudonymem překládal německou poezii. Jako historik se vedle Halase zaměřoval zejména na dadaistu Hanse Arpa a Bertolda Brechta, s nímž se osobně znal.

Devadesátka ve psaní nepřekáží

Od roku 1990 Ludvík Kundera příležitostně přednášel na univerzitách v Česku i zahraničí. V roce 2002 převzal na lipském mezinárodním knižním veletrhu Cenu za celoživotní dílo oceňující přínos ke zprostředkovávání české a německé literatury. V roce 2007 mu prezident Václav Klaus udělil Státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Literárně aktivní zůstává dodnes. V loňském roce vydal dvě sbírky, Onde a Sny též, a letos dokončuje výbor z básnických překladů Kolkolem, který by se měl objevit příští rok.

Cena Jaroslava Seiferta se uděluje od roku 1986 ve Stockholmu a od roku 1990 v Praze za vynikající literární dílo zveřejněné v posledních třech letech, výjimečně i za dílo celoživotní. Laureáta vyhlašuje Nadace Charty 77 každoročně 22. září, v předvečer Seifertových narozenin. Ludvík Kundera se stal již 29. laureátem. Jako první cenu v roce 1986 získal Dominik Tatarka, loňským držitelem se stal Václav Havel.