Festival filmů o umění Arts&film zahajuje

Telč - Do letošního šestého ročníku vstoupí evropský festival filmů o umění Arts&film 2010 v Telči na Jihlavsku s několika novinkami. Přibyla soutěžní kategorie multimedií, večerní filmové produkce se přesunou do zámeckého parku a součástí programu budou ozvěny loňské Dolnorakouské zemské výstavy. Na festival, který proběhne od 24. do 26. června, se přihlásilo 251 snímků z 31 evropských zemí.

„Letošním hostem festivalu bude režisér Miroslav Janek, jenž představí své filmy vytvořené v USA před rokem 1989 i tvorbu natočenou po roce 1990 už v České republice,“ informoval ředitel festivalu Josef Schütz. Janek představí divákům film Občan Havel, který dokončil po tragicky zesnulém Pavlu Kouteckém. Uvede také tradičního hosta festivalu režiséra Vojtěcha Jasného.

Soutěžní snímky budou tematicky rozděleny do pěti kategorií. Pokryjí oblasti výtvarného umění, architektury a designu, hudby, dramatického umění, filmu a literatury, lidového a naivního umění a uměleckých řemesel. V nové kategorii multimédií se předvedou multimediální prezentace na CD a webové prezentace ve všech uměleckých odvětvích. Promítat se bude ve dvou sálech galerie Hasičského domu.

Festival doplní umělecké dílny, individuální projekce a výstavy. „Mladí tvůrci se budou moci setkat s legendami české kinematografie z období 60. let minulého století, takzvané Nové vlny,“ uvedl Schütz.

Na programu festivalu jsou také projekce hraných filmů v zámeckém parku a společenské a klubové večery.