Dobrý voják Švejk poslušně hlásí, že jde zase do kin

Dobrý voják Švejk se vrátil do Kralup nad Vltavou. O víkendu se tam konala slavnostní předpremiéra digitálně restaurovaného filmu Karla Steklého z roku 1956 v titulní roli s Rudolfem Hrušínským. Digitální verzi šedesát let po premiéře originálního filmu připravil Národní filmový archiv. Do dalších kin film vstoupí ve čtvrtek 21. dubna.

Jako první dostali možnost vidět restaurovanou verzi filmu Dobrý voják Švejk obyvatelé Kralup nad Vltavou. Důvodem je skutečnost, že z tohoto města pocházel drogista Vaněk, jedna z postav slavného Haškova díla. Souvislosti využili místní nadšenci ze Spolku pro umístění sochy Josefa Švejka, kterým se v úzké spolupráci s Národním filmovým archivem podařilo dokončit digitální restaurování původní verze.

Činnost Spolku však uvedením premiéry nekončí a brzy chtějí v Kralupech odhalit sochu Josefa Švejka s filmovou tváří Rudolfa Hrušínského.

Velmi mazaný, nebo úplně pitomý

Nejznámější filmovou adaptaci satirického románu Jaroslava Haška natočil v roce 1956 Karel Steklý. Svérázného hrdinu, u kterého není zcela jasné, zda je velmi mazaný, nebo úplně pitomý, ve filmu ztvárnil nezapomenutelný Rudolf Hrušínský. Rozložení děje do dvoudílného cyklu umožnilo poměrně věrné převedení literární předlohy na plátno.

Rozhovor: Dobrý voják Švejk se vrací do kin (zdroj: ČT24)

Dobrý voják Švejk byl nyní restaurován z originálního negativu. „Snažili jsme se, abychom film uvedli v podobě, v jaké ho mohli vidět první diváci. Proto jsme nejdřív museli zjistit, který negativ se používal pro výrobu kopií, a ten jsme potom digitalizovali a dále restaurovali,“ říká filmová restaurátorka Tereza Frodlová z Národního filmového archivu.

České filmové dědictví

Digitální verze půjde do distribuce ve čtvrtek 21. dubna. Snímek Dobrý voják Švejk je další ze série 14 filmů, které Národní filmový archiv digitalizuje a vrací do kin díky projektu Digitální restaurování českého filmového dědictví. Na digitalizaci mladšího filmu s názvem Poslušně hlásím (1957) se rovněž pracuje. Do kin vstoupí už v květnu.

Národní filmový archiv ohledně digitalizace českých filmů čelí dlouhodobé kritice. Práci archivu odsoudili zástupci kameramanů nebo Nadace české bijáky. Archiv výtky dlouhodobě odmítá.

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, jejichž první díl vyšel před 95 lety, v březnu 1921, patří k nejčtenějším dílům české literatury. Jaroslav Hašek do Švejka promítl zážitky ze svého dramatického života. Román má čtyři díly: V zázemí (1921), Na frontě (1922), Slavný výprask (1922) a Pokračování slavného výprasku (1923), které vážně nemocný bohém Hašek již nestihl dokončit, neboť ve 39 letech v roce 1923 zemřel.